Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ενισχύεται η ανάπτυξη της Κίνας Αύξηση 9,5% του κινεζικού ΑΕΠ προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2010


"Ατμομηχανή" της ανάπτυξης της Κίνας οι εξαγωγές

"Ατμομηχανή" της ανάπτυξης της Κίνας οι εξαγωγές

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2010 στο 9,5%, ωστόσο εκτίμησε ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει πιο αυστηρή την "μακροοικονομική του πολιτική", μειώνοντας τα δάνεια και ελέγχοντας αποτελεσματικότερα τα δημοσιονομικά της, ενώ πρότεινε ανατίμηση του νομίσματος για τον "έλεγχο του πληθωρισμού".

"Παρά την παγκόσμια ύφεση, η οικονομία της Κίνας μεγεθύνθηκε 8,7% το 2009 και η αναπτυξιακή της πορεία συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2010", με την ώθηση του κυβερνητικού διετούς προγράμματος τόνωσης της οικονομίας ύψους 4 τρις γιούαν (580 δις δολαρίων), ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της για την Κινεζική οικονομία.

Οικονομολόγοι της ΠΤ ανέφεραν ότι οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να "ενισχυθούν", εν μέσω της ανάνηψης της παγκόσμιας οικονομίας, η δραστηριότητα στα ακίνητα "θα σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη", ενώ η εγχώρια κατανάλωση θα είναι "στέρεη".

Τον Ιανουάριο η ΠΤ προέβλεπε ανάπτυξη 9% του ΑΕΠ της Κίνας εφέτος, ενώ ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το Πεκίνο έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας να φθάσει το 2010 το 8% περίπου.

Αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα εφέτος θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: