Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση και τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων

Το ΚΚΕ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο με στόχο την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων στη δημόσια, δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία, δεν προκλήθηκε ξαφνικά. Τα χρέη και τα ελλείμματα, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, προϋπήρχαν και σήμερα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων και τις κρατικές - εργοδοτικές δαπάνες σαν εμπόδιο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.


Γυρίστε την πλάτη σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα γιατί δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα. Και πλούτος υπάρχει και μέσα υπάρχουν, όμως η προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων είναι αυτά να μπαίνουν στην υπηρεσία των επιχειρηματιών και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Πλούτος υπάρχει: Όμως δεν ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζόμενους, για να αξιοποιηθεί ώστε να λυθούν όλα τα σημερινά λαϊκά προβλήματα καθώς και των μονάδων υγείας, με προσλήψεις προσωπικού, με επαρκή και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, με συνθήκες δουλειάς και ποιότητα υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας.
Πλούτος υπάρχει: Όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας έδωσε το ανεπαρκέστατο χρηματικό ποσό που αναλογεί στο 0,1% της πρόσφατης χρηματοδότησης των τραπεζιτών, επικαλούμενη προκλητικά ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Θα αρκούσε το 1/45 από τον μποναμά προς τους τραπεζίτες για να προσληφθούν οι τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί που λείπουν και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες για τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Πλούτος υπάρχει: Όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων τα καταδίκασαν να έχουν τεράστιες ελλείψεις σε επαρκή και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Μόνο το 15,2% των μαγνητικών τομογράφων και το 34,6% των αξονικών τομογράφων ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία. Για ακτινοθεραπείες ο χρόνος αναμονής είναι από 1,5 έως 3 μήνες, ενώ για μαστογραφίες και Test Pap φτάνει και τους 3 μήνες στα δημόσια νοσοκομεία.

Πλούτος υπάρχει: Όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 χρηματοδότησε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με 8 φορές μικρότερο ποσό από το αντίστοιχο του 2009, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση. Επικαλείται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, ότι κινδυνεύει η οικονομία την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της υγείας με μαιευτήρια, ψυχιατρεία, ογκολογικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, και  κυρίως τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν φέτος 2,3 δις ευρώ στους εμπόρους της υγείας.
Εμπειρία υπάρχει: Εδώ και 20 χρόνια η πλουτοκρατία και τα κόμματά της στο όνομα να "σωθεί" το ασφαλιστικό σύστημα, έφτασαν σήμερα να εγγυώνται την προνοιακή σύνταξη των 360 € στα 65 και 67 χρόνια. Το αντίστοιχο προωθούν και στην υγεία. Αυτό σημαίνει το "βασικό πακέτο παροχών" της κυβέρνησης. Ενιαίες, ελάχιστες παροχές για όλους και πληρωμή για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών. Με νοσοκομεία που θα λειτουργούν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις. Αυτό προωθούν και με το σχέδιο "Καλλικράτης". Οι ενιαίοι κανόνες λειτουργίας και συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που υποστηρίζει και ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει την πλήρη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις. Σημαίνει χτύπημα παραπέρα όλων των δικαιωμάτων των υγειονομικών, για αύξηση της κερδοφορίας του νοσοκομείου - επιχείρηση. Σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την αντοχή της τσέπης τους.
Διαπλοκή υπάρχει: Είναι η διείσδυση και εξάρτηση των δημόσιων νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών μονάδων, από τα μονοπώλια παραγωγής φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υγειονομικών υλικών. Αυτά καθορίζουν τις τιμές, τους τρόπους προώθησης των προϊόντων και κατ' επέκταση το ύψος της δαπάνης. Στο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού, αναπτύσσονται και τα φαινόμενα διαφθοράς, με τις μίζες, την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, τα "επιστημονικά ταξίδια", κλπ. Όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση, όσες ρυθμίσεις και να γίνουν όχι μόνο δεν θα λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνουν. Η κυβέρνηση όταν μιλάει για περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα, για περιορισμό των δαπανών, αναφέρεται στη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών, τη μεταφορά τους στους εργαζόμενους και όχι για συνολική μείωση της δαπάνης και δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο λαό.

Αυταπάτη να μην υπάρχει: Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ρήξεις και ανατροπή. Για να ωφεληθεί ο λαός πρέπει να ηττηθούν τα μονοπώλια και τα στηρίγματά τους.
Λύση υπάρχει στο δρόμο πάλης: Για δωρεάν σύγχρονες και πλήρεις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών στον κλάδο υγείας και με δωρεάν φάρμακα. Για πλήρη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με καλά αμειβόμενο προσωπικό, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια  των ασθενών και των εργαζομένων.

Στην καταδίκη και απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, του «ευρωμονόδρομου», από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου. Στην ισχυρή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των υγειονομικών που θα παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, που θα εξασφαλίσει στην πράξη ότι η υγεία θα είναι κατοχυρωμένο, λαϊκό, κοινωνικό δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: