Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία


Εκατοντάδες κατοίκους στο νότιο τμήμα της Ισλανδίας απομάκρυναν από τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αρχές της χώρας έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στον παγετώνα Εϊαφιαλαϊόκουλ, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) και μέχρι το πρωί δεν είχαν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες.

Αργότερα, το σημείο της έκρηξης εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια, η οποία φάνηκε ότι σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα (και όχι από κάτω, όπως αρχικά πιστευόταν), καθιστώντας λιγότερο πιθανό το λιώσιμό του.
«Πρόκειται για το καλύτερο δυνατό σημείο για έκρηξη ηφαιστείου, καθώς η περιοχή δεν καλύπτεται από πάγο» ανέφερε ο γεωλόγος Τούμι Γκουντουμούντσον του Πανεπιστήμιου της Ισλανδίας.
Στο ρήγμα μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου η λάβα είναι ορατή, και οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Τρία κέντρα του Ερυθρού Σταυρού στήθηκαν για τους περίπου 450 κατοίκους που απομακρύνθηκαν προληπτικά.
Τρεις υπερατλαντικές πτήσεις που θα περνούσαν πάνω από το σημείο ακυρώθηκαν ή εκτράπηκαν, ενώ οι πτήσεις από και προς την Ισλανδία ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.
Δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν έχει σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1820

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr
Εξαιτίας του ενδεχόμενου η έκρηξη να οδηγούσε σε λιώσιμο του παγετώνα και πλημμύρες στις γύρω περιοχές, οι Αρχές κήρυξαν το τμήμα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: