Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΓΣΕΕ: Αποθέωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού



Δεν είναι πρώτη φορά που ένα Συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι αναντίστοιχο με την πολιτική συγκυρία. Ούτε καν ο τόπος της (Κασσάνδρα) διεξαγωγής του στα πολυτελή ξενοδοχεία. Έχει ενδιαφέρον -τουλάχιστον σημειολογικά- ότι το τελευταίο συνέδριο των εργατοπατέρων της ΝΔ, που συνέχισαν και για λίγο και μετά τη μεταπολίτευση, με επικεφαλής τον περιβόητο Καρακίτσο, πραγματοποιήθηκε στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής το 1981, λίγες μέρες πριν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. 

Περισσότερο μοιάζει -δεν ταυτίζεται όμως- με το 1985. Τότε, ο Α. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης ως υπουργός Οικονομίας επέβαλαν ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, για να αποφύγουν την χρεοκοπία λόγω των υψηλών ελλειμμάτων του ισοζυγίου και τη δυνατότητα δανεισμού από την ΕΟΚ. Όμως, τότε υπήρξαν ισχυρές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που αντιστάθηκαν, με συνέπεια τη διάσπαση της παράταξης και τη διαγραφή τους από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Α. Παπανδρέου. Παρά το μπαράζ των απεργιών που προκήρυξαν 27 Εργατικά Κέντρα και 19 Ομοσπονδίες, τη λύση έδωσαν τα δικαστήρια. Φυσικά δικαιώθηκε ο Α. Παπανδρέου και η φιλοκυβερνητική ΠΑΣΚΕ. Τώρα τα πράγματα μοιάζουν μόνο ως προς τα μέτρα λιτότητας, παρά με τις εσωτερικές διεργασίες της κυβερνητικής παράταξης. Κανένας δεν κινδυνεύει να διαγραφεί γιατί μουρμουρίζει...



Εκφυλιστικές διαδικασίες


Από τις 4 ημέρες του Συνεδρίου, μόνο η μια -αυτή του Σαββάτου- αφιερώθηκε στις ομιλίες των συνέδρων. Οι υπόλοιπες, εκτός της Κυριακής που θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες ξοδεύτηκαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κομμάτων. Όπως γίνεται σε κάθε συνέδριο όταν ανέβηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τζένικς, το ΠΑΜΕ ξεσήκωσε θύελλα... 
Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Οι ευθύνες, για όσα δεινά ζούμε  για τον Γ. Παναγόπουλο, είναι στους κερδοσκόπους και τις αγορές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και η βίαιη επίθεσής της στον κόσμο της εργασίας δεν απασχόλησαν τον πρόεδρο. 
Πιθανόν να έκανε κάποια αναφορά, εάν δε διέκοπτε την ομιλία του προκειμένου να υποδεχθεί, μαζί μ’ όλη την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ασφυκτικά περικυκλωμένος από την ΠΑΣΚΕ, από την φρουρά του και από δεκάδες ασφαλίτες ανέβηκε στο βήμα, αναπτύσσοντας τις γνωστές απόψεις του. Δεν απάντησε καν στην εισηγητική πρόταση του Γ. Παναγόπουλου να μη φορολογηθούν οι αποζημιώσεις των απολύσεων. Η παρέμβαση αυτή του προέδρου σχολιάστηκε έντονα γιατί δεν αναφέρθηκε στις απολύσεις αλλά στην αποζημιώσεις τους. 
Οι ασφαλίτες με εμφανή  τα κουμπούρια τους, θυμίζοντας χολιγουντιανές παραγωγές με απόπειρες δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ, είχαν περικυκλώσει - τι άλλο- τους συνέδρους της Αυτόνομης Παρέμβασης, μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις εντός της αίθουσας! Τα μέλη του ΠΑΜΕ αφού φώναξαν ορισμένα συνθήματα, χωρίς άλλες προκλήσεις, αποχώρησαν σιωπηλά από την αίθουσα. Στην παραλία του ξενοδοχείου είχαν ακροβολιστεί ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού!
Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά δεν είχε να δείξει αποστάσεις ουσίας από την κυβερνητική πολιτική. Γι’ αυτό, άλλωστε, πέρασε απαρατήρητη. Περισσότερο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Σπ. Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ. Εμφανώς, δεν άρεσε στους συνέδρους της ΠΑΣΚΕ. Προφανώς, γι’ αυτό το λόγο μετά την ομιλία του -και ενώ είχε προσέλθει στο βήμα ο Γ. Παπανδρέου- ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αποχώρησε.


Και πάλι οι νόθοι


Ενδιαφέρον στοιχείο του συνεδρίου ήταν η νομιμοποίηση συνέδρων με στοιχειοθετημένες καταγγελίες για νοθεία και διαβλητές διαδικασίες. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ νομιμοποίησαν 18 αντιπροσώπους, αριθμός σημαντικός, που δίνει 2 έδρες στη Διοίκηση. Μια ιστορία θλιβερή και επαναλαμβανόμενη από την εποχή του Καρακίτσου, αν και όχι στο βαθμό εκείνης της εποχής. Στο προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ που τους νομιμοποίησε ξανά, βάζοντας ορισμένες προϋποθέσεις αδιάβλητων διαδικασιών, που όμως -όπως παραδέχτηκαν και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ούτε αυτή τη φορά τηρήθηκαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ομοσπονδία OMYPAE, δηλαδή των σεκιοιυριτάδων, που έστειλαν 12 (!) αντιπροσώπους. 
Το ΠΑΜΕ, τελικά, αποχώρησε με την εξήγηση ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τις αποφάσεις των δυνάμεων του δικομματισμού.


Αποξένωση του σ.κ


Μετά τη νομιμοποίηση των νόθων, οι σύνεδροι έχασαν τελείως το ενδιαφέρον τους για το συνέδριο. Με δυο ώρες καθυστέρηση άρχισαν οι εργασίες του Σαββάτου, με εμφανή την έλλειψη απαρτίας. 
Τελικά, το μεσημέρι του Σαββάτου απεχώρησε και η Αυτόνομη Παρέμβαση προβάλλοντας τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Κυρίως, λόγω της νομιμοποίησης των νόθων και της χωρίς προσχήματα ταύτισης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω της αποθέωσης του πρωθυπουργού, αλλά και των ουδέτερων τοποθετήσεων των ηγετικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Η Α.Π, πρότεινε προκήρυξη απεργίας στις 20 Μαρτίου σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ, αλλά συνάντησε τη σιωπή των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Συμπέρασμα: Συνέδριο που απλά έπρεπε να γίνει λόγω καταστατικής υποχρέωσης. Αναντίστοιχο με τις διαθέσεις των εργαζομένων και τη σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Η ιστορία θα γράψει ότι ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διάλυση του Ασφαλιστικού κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της εργατικής τάξης και δεν έσπασε ούτε ένα ποτήρι. 
Οι σύνεδροι της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς προβληματίζονταν για την κατάσταση του σ.κ., δεδομένης της στάσης των κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και τη μοναχική και αντιενωτική πορεία του ΠΑΜΕ. 
Η αναζήτηση οδηγούσε στην επιστροφή στα πρωτοβάθμια σωματεία. Μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένω και στον ιδιωτικό τομέα, -απ’ όπου απουσιάζει η ΓΣΕΕ- αγκαλιάζοντας αυτούς που υφίστανται τη μεγαλύτερη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Άλλωστε, οι συσχετισμοί στη ΓΣΕΕ παραμένουν αναλλοίωτοι. Ίσως και επιδεινωθούν. Η ΠΑΣΚΕ, ενδεχομένως, αυξήσει τη δύναμή της κατά μία έδρα, στερώντάς την από την Αυτόνομη Παρέμβαση!


Πηγή:www.epohi.gr-Μάκης Μπαλαούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: