Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ένας μισθός λιγότερος για τους δημόσιο και ΔΕΚΟ-Στην δημοσιότητα η νέα δέσμη μέτρων.

Εγκρίθηκε το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων από το υπουργικό Συμβούλιο. Αποφασίσθηκε, μείωση κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ έως 2%. Αύξηση φόρου κατά 20% σε ποτά και τσιγάρα, 8 λεπτά η αύξηση της βενζίνηςΈκτακτη εισφορά 1% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. 


Το συνολικό όφελος των μέτρων ανέρχεται σε4,8 δισ. ευρώ. Τα 2,4 δισ. προέρχονται από την αύξηση των εσόδων, το 1,7 δισ. από τις περικοπές των δαπανών και τα 700 εκ. από περικοπή δημοσίων επενδύσεων.

"Ανάγκη και όχι επιλογή τα μέτρα", επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια θα δει τα προεδρεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ και ΣΕΒ. 

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε ότι "καταλήξαμε σε δύσκολες αποφάσεις, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα μόνοι μας, προτού μας τα υποβάλουν". Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα

* Μείωση κατά 30%  του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο δημόσιο

* Μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

* Πάγωμα των συνάξεων- δεν θα υπάρξει περικοπή επιδομάτων στους συνταξιούχους.

* Αύξηση του ΦΠΑ. Ο χαμηλός συντελεστής από 4,5 αυξάνεται σε 5% . Κατά μία μονάδα αυξάνεται ο μέσος συντελεστής 9% που αφορά μεταξύ άλλων στα τρόφιμα και κατά 2 μονάδες αυξάνεται ο υψηλός συντελεστής 19% (στο 21%). Στόχος η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Δεν επηρεάζεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε  ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ. 

* Αύξηση του ειδικού φόρου καύσιμα: Η βενζίνη επιβαρύνεται με 8 λεπτά το λίτρο και με 3 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης.

* Αύξηση ειδικού τέλους ταξινόμησης για οχήματα άνω των 1.600 κ.ε κατά 25%.

* Επιβολή  φόρου πολυτελείας έως και 36% σε είδη, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. 

* Επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. 

* Επιβολή ειδικού φόρου σε πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

* Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.

* Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: