Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΟΔΟΙ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ : Αποφάσισαν επιτάχυνση των ανατροπών


Πίσω από τις αντιπαραθέσεις περί χρηματοδότησης της Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία όλων στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση
Οι αποφάσεις στο Γιουρογκρούπ και στο ΕΚΟΦΙΝ επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να γίνουν οι τόποι δουλειάς και οι εργατογειτονιές χώροι οργάνωσης ακόμα πιο μαζικών ταξικών κινητοποιήσεων

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα τηρηθούν στο ακέραιο».

Αυτό δήλωσε, χτες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη στις προαποφασισμένες διαρθρωτικές ανατροπές, κύρια στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.
Είχαν προηγηθεί η απόφαση του Γιουρογκρούπ και δηλώσεις αρμόδιων παραγόντων, οι οποίοι καλούσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην αρκεστεί στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, αλλά να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων αντιμετώπισης της «χαμηλής ανταγωνιστικότητας».
Με άλλα λόγια, μέτρα για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κ.ο.κ.
Στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», τα νέα, συμπληρωματικά και ακόμα πιο επαχθή μέτρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στην ΕΕ και στα αρμόδια όργανά της μέχρι τις 15 του Μάη.

Συνέχεια στα περί χρηματοδότησης
Κατά τ' άλλα, σε σχέση με τα φημολογούμενα των τελευταίων ημερών περί της άμεσης βοήθειας που θα αποφασιζόταν στο Γιουρογκρούπ και στο ΕΚΟΦΙΝ, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια, το θέμα εξετάζεται κάτω από το πρίσμα των ενδοενωσιακών αντιπαραθέσεων και των αντιτιθέμενων συμφερόντων.
Αντιπαραθέσεις που μπορεί να εμφανίστηκαν με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται ωστόσο πως οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ αυτό που σκέφτονται είναι τι θα συμβεί αν στη θέση της Ελλάδας βρεθούν στο μέλλον άλλες χώρες της ΕΕ, ισχυρότερες οικονομικά από την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις εργασίες του Γιουρογκρούπ και του ΕΚΟΦΙΝ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα τόσο για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση, όσο και για τις προοπτικές ενός μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αν αυτό χρειαστεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ένα γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παροχής «βοήθειας» προς την Ελλάδα, ο υπουργός σημείωσε ότι «οι υπουργοί της Ευρωζώνης συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το μηχανισμό, ωστόσο η τελική απόφαση θα παραπεμφθεί σε Σύνοδο Κορυφής», διατύπωση με την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι η επόμενη Σύνοδος (25 και 26 του Μάρτη).
Αλλωστε, και ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι την ευθύνη για το αν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο ή σε μεθεπόμενη, την έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ενέκριναν και την «ΕΕ 2020»
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, σε χτεσινές του δηλώσεις, αφού εκθείασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που πήρε - έκανε λόγο για «γενναία μέτρα τα οποία οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες» - αναφερόμενος στη συνέχεια στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, υποστήριξε ότι κατά τις σχετικές συζητήσεις εξετάστηκαν οι «τεχνικές λεπτομέρειες» του σχεδίου, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει στην παρούσα φάση.
Η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» προς την Επιτροπή της ΕΕ και για τη λεγόμενη «Στρατηγική του 2020», με την οποία εμβαθύνονται ακόμα περισσότερο οι επιλογές της Στρατηγικής της Λισαβόνας, καθορίζοντας τους στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για τη μετά την οικονομική κρίση περίοδο.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: