Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

24ωρη απεργία θα πργματοποιήσουν την Παρασκευή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στάση εργασίας αύριο από ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ.



Χειρόφρενο τραβάνε αύριο όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι σ' αυτά ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από τα ξημερώματα και για 24 ώρες όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα για αύριο δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ.Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.
Εξ άλλου, μεγάλη αναστάτωση αναμένεται να παρατηρηθεί και στις αεροπορικές μεταφορές, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Εκείνες τις ώρες δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η Οlympic Air ανακοίνωσε ότι λόγω της κινητοποίησης αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο 16 πτήσεις εσωτερικού και μία εξωτερικού, ενώ αλλάζει η την ώρα αναχώρησης σε 12 πτήσεις εσωτερικού και 8 εξωτερικού.
Από την πλευρά της η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 6 πτήσεις και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και 34 εξωτερικού.
Για το λόγο αυτό όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αύριο αεροπορικώς θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους γραφεία των εταιριών για να ενημερωθούν αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η πτήση τους.
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε κατάργηση των Σ.Σ.Ε. για μια τριετία τουλάχιστον και δραστική περικοπή του εισοδήματός τους.
Στάση εργασίας των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη
Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει αύριο η Θεσσαλονίκη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν κατά τις παραπάνω ώρες στάση εργασίας.
Κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, αύριο, στο ΑΠΕ, στην ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, «απαιτώντας τον σεβασμό στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%».
Επίσης αποφάσισε 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα από την ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι τα μέτρα που χθες ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θίγουν βάναυσα κρίσιμα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις και πρέπει να αποσυρθούν αμέσως.
- Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει για αύριο, Παρασκευή, 5 Μαρτίου, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της επομένης, 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, απαιτώντας τον σεβασμό στις ΣΣΕ και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%.
- Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει την ίδια ημέρα 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα και καλεί τους δημοσιογράφους σε συγκέντρωση μπροστά στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ για να συμμετάσχουμε στο εργατικό συλλαλητήριο στη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, ακύρωσε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε άμεση κινητοποίηση απαιτώντας:
- Να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα.
- Κάτω τα χέρια από τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.
- Κάτω τα χέρια από τους μισθούς και τις συντάξεις.
- Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ.
- Όχι στα άδικα και αντικοινωνικά φορολογικά μέτρα».
Έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ
Σε έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών Στελεχών, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής, που έγινε την Πέμπτη 4/3, με θέμα τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη και ριζική διαφωνία τους στα άδικα, μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες.
2. Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών.
Ως άμεση αντίδραση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή 5 Μαρτίου, Πανελλαδική 3ωρη Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση στις 13:00 στο Σύνταγμα. Όσες ομοσπονδίες ή Εργατικά Κέντρα έχουν τη δυνατότητα για 24ωρη απεργία έχουν την κάλυψη της ΓΣΕΕ.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες τα όργανα διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.
Την ίδια στιγμή, με πανελλαδική στάση εργασίας για αύριο Παρασκευή, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, απαντά η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συλλαλητήριο αύριο έξω από τη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος.
Ταυτόχρονα η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξετάζει και το ενδεχόμενο μεταφοράς της 24ωρης απεργίας, που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μαρτίου 2010, για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από 8/3/2010 έως 12/3/2010.
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.Όπως είναι γνωστό τα μέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν κατακόρυφη μείωση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας, νέα φορολογικά βάρη, πάγωμα και μείωση των συντάξεων, περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων στις ΔΕΚΟ.Η Κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει τη ψήφιση των αντεργατικών μέτρων το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή 5/3/2010».
Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας, αντιδρώντας στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους σήμερα στις 6 το απόγευμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 10.00 το πρωί επίσης στο Σύνταγμα.
Απεργία εκπαιδευτικών κήρυξε η ΟΛΜΕ
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κηρύξει για αύριο 24ωρη απεργία για να εκφράσει την αντίθεση του κλάδου «στα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση» .
«Την ημερομηνία αυτή-αναφέρει η ανακοίνωση- ψηφίζονται με επείγουσα διαδικασία τα συγκεκριμένα μέτρα, επιφέροντας πρωτοφανή μείωση στο ήδη χαμηλό εισόδημα των εκπαιδευτικών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί: : Πέμπτη, 4/3/2010 στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και Παρασκευή, 5/3/2010 στις 13.00 μ.μ. στη Βουλή» .
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του (4/3/2010), αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010, αντιδρώντας, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση “στη λεηλασία των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με τα νέα βαθιά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.”
Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: