Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη- 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ*: Αξίζει να δείτε

Γάζα ερχόμαστε

Tον Αύγουστο του 2008, δύο μικρά ελληνικά καΐκια έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, που είχε επιβάλει παράνομα το κράτος του Ισραήλ. Το Γάζα ερχόμαστε καταγράφει αυτό  το ιστορικό και ριψοκίνδυνο ταξίδι  των 44 ακτιβιστών απ’ όλο τον κόσμο και προβάλλεται στο τμήμα Όψεις του Κόσμου. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2009,  είναι διάρκειας 49 λεπτών και το σκηνοθέτησαν οι Γιώργος Αυγερόπουλος  και Γιάννης Καρυπίδης. Το σενάριο είναι  του Νικόλα Ζηργάνου και η έρευνα του Νασίμ Αλάτρας. Θα προβληθεί την Τρίτη 16 Μάρτη στο Ολύμπιον και την Παρασκευή 19 του Μάρτη στην αίθουσα Φρίντα Λιάπα στο Λιμάνι.

Κι άλλες ταινίες που αξίζει να δείτε


Στις Όψεις του Κόσμου το Boxing Cuba  της  Ειρήνης  Μιχαηλίδου για την αντίσταση  στον επαγγελματικό αθλητισμό των Κουβανών πρώτο-πυγμάχων  την Χώρα των ονείρων  των Ισλανδών Θόρφινουρ Γκούντνασον και Άντρι Σνερ Μάγκνασον για την σκοτεινή πλευρά της πράσινης ενέργειας και το Με μάτια ορθάνοιχτα – εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική  του  Γκονσάλο Αριχόν που μαζί με τον Ενδουάρδο Γκαλεάνο εξερευνούν την σύγχρονη Λατινική Αμερική και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν εκεί.

Στις Μικρές Αφηγήσεις το Από πού πάμε σπίτι μας  της  Ρεμπέκα Καμίζα για τις περιπέτειες δύο ανήλικων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και ο Οδυσσέας  του Βαχάν Καραπετιάν για το ομώνυμο σχολείο μεταναστών στην Θεσσαλονίκη.

Στην θεματική Πλανήτης σε Κίνδυνο το  Μπανάνες  του  Φρέντρικ Γκέρτεν για την λεηλασία των ανθρώπων και της φύσης από τις πολυεθνικές αλλά και άλλες αρκετά φιλμ  στις ενότητες για την Αφρική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αφιέρωμα στις ταινίες για το Αιγαίο από έλληνες ντοκιμαντερίστες. Για αναλυτικότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=8&page=855

*Τα κείμενα και στις τρεις αναρτήσεις για το Φεστιβάλ είναι από την Προλεταριακή Σημαία και τα επιμελήθηκαν οι Χρίστος Μάης και Δημήτρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: