Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη- 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη

Πρόκειται για μια κίνηση 64 κινηματογραφιστών οι οποίοι αντιδρώντας στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό κινηματογράφο και την στάση του κράτους και των διαφόρων πολιτικοπολιτιστικών θεσμών π.χ. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα 21 ντοκιμαντερίστες παραγωγοί και σκηνοθέτες οι οποίοι ανήκουν στην κίνηση αποφάσισαν να απέχουν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παρότι δεν θεωρούμε πως το πρόβλημα του πολιτισμού και εν προκειμένω του κινηματογράφου είναι θέμα νομοθεσίας, θέμα που θέτει η κίνηση ως απάντηση-λύση στα προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δεν μπορούμε παρά να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους. Πόσο μάλλον που τα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπως και οι ίδιοι έχουμε επισημάνει γίνονται όλο και πιο εμπορικά, όλο και πιο αποστεωμένα και αποστειρωμένα, κάτι που φαίνεται και από τις επιλογές των έργων προς προβολή (με εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) αλλά κυρίως από τις βραβεύσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν έργα που αξίζει να προσεχθούν. Για περισσότερες πληροφορίες για τους ομιχληστές στην ιστοσελίδα τους FOG.


19 ταινίες απέχουν από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

23 Ντοκιμαντερίστες παραγωγοί και σκηνοθέτες
δεκαεπτά 19 ντοκιμαντέρ απέχουμε από την φετινή διοργάνωση
του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  1. Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, παλαιότεροι και νέοι Ντοκιμαντερίστες, παραγωγοί και σκηνοθέτες δεκαεπτά (17) συνολικά ντοκιμαντέρ, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις φετινές μας ταινίες, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις καθυστερήσεις ή περικοπές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς, ιδιώτες και χορηγούς.
  2. Μας ενώνει η κοινή αγωνία ενός νέου Νόμου για τον Κινηματογράφο. Η ίδια αγωνία οδήγησε τους περισσότερους από εμάς στο να γίνουμε μέλη του κινήματος «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους σε μια σειρά δράσεων, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αποχή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2009. Μια πράξη διαμαρτυρίας για τη χρονίζουσα αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στο συλλογικό αίτημα του χώρου για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Κινηματογράφο, άρα και το Ντοκιμαντέρ.
  3. Ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να υλοποιήσει επιτέλους την δημόσια δέσμευσή του, καταθέτοντας και ψηφίζοντας το νέο Νόμο που θα επιλύει τα χρόνια προβλήματα του Κινηματογράφου.
  4. Αγωνιζόμαστε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ντοκιμαντέρ που θα μεριμνά για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (παραγωγής, εθνικής διανομής, διεθνούς προβολής). Ζητάμε την ίδρυση μιας Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου στα πρότυπα των μεγάλων κινηματογραφικών σχολών, διεθνώς. Αγωνιζόμαστε για να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο υφιστάμενος Νόμος της Πολιτείας περί καταβολής του 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών υπέρ του Κινηματογράφου, κάτι που οι ιδιωτικοί σταθμοί συνειδητά, συστηματικά και παράνομα αρνούνται να εφαρμόσουν.
  5. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που από την ίδρυσή του στηρίξαμε και συνεχώς προσπαθούμε να γίνει καλύτερο, θα διεξαχθεί φέτος 13–22 Μαρτίου 2010. Μέχρι στιγμής, αρνηθήκαμε να δηλώσουμε συμμετοχή των ταινιών μας, αποφασισμένοι να απέχουμε από την φετινή διοργάνωση.
  6. Οι δράσεις μας δεν αποτελούν επίθεση στο θεσμό του Φεστιβάλ αλλά προκύπτουν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδιεξόδων των τελευταίων ετών.
  7. Με την απόφασή μας για αποχή, αναλαμβάνουμε, πρώτοι απ’ όλους, εμείς οι ίδιοι, ένα μεγάλο προσωπικό κόστος, στερώντας από τις ταινίες μας την προβολή-παρουσίαση σ’ έναν από τους φυσικούς τους χώρους, καθώς και τη χαρά της επικοινωνίας με το κοινό του Φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους, την κριτική και τους ξένους συναδέλφους μας.
  8. Ελπίζουμε, με τη σειρά τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου & ΕΡΤ) να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ


Η περιπέτεια του Rosmarinus Γιάννης Αγγελάκης – Σκηνοθέτης
Αντρέας Σιαδήμας – Παραγωγός  
Η περίπτωση Ευρυδίκη Φρέντυ Βιανέλλης Σκηνοθέτης
Σπύρος Παπαλουκάς – Ο Αρχιτέκτονας του χρώματος Καλλιόπη Λεγάκη – Σκηνοθέτις
Μαρία Γεντέκου – Παραγωγός 
ΜΙΕΚΟ Γιάννης Μισουρίδης- Σκηνοθέτης  
Μαρία Γεντέκου – Παραγωγός 
Αναζητώντας την Μήδεια Νίκος Γραμματικός – Σκηνοθέτης
The eye of beauty Μανώλης Δημελλάς – Σκηνοθέτης
Ο χρυσός της Αργολίδας – Αγάπη και πόνος για το πορτοκάλι Γιώργος Χρ. Ζέρβας – Σκηνοθέτης
Λόγος και Αντίσταση Τίμων Κουλμάσης – Σκηνοθέτης
Νίκος Παπατάκης – Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή Τίμων Κουλμάσης – Σκηνοθέτης
Ηρώ Σιαφλιάκη – Σκηνοθέτις   
Θάνος Λαμπρόπουλος – Παραγωγός
Συναντήσεις με την Κική Δημουλά Κατερίνα Πατρώνη – Σκηνοθέτις
Θάνος Λαμπρόπουλος – Παραγωγός
Σπύρος Παπαλουκάς – Ο Αρχιτέκτονας του χρώματος Καλλιόπη Λεγάκη – Σκηνοθέτις 
Μαρία Γεντέκου – Παραγωγός 
Φιλιά εις τα παιδιά Βασίλης Λουλές – Σκηνοθέτης
Ξένες σε ξένη χώρα Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης
Ποιός άνεμος μας έφερε εδώ Λουκία Ρικάκη – Σκηνοθέτις


Νικαριά μου Σπύρος Τέσκος – Σκηνοθέτης 
Ελένη Μπουκούρη Αλταμάρα η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος Κλεώνη Φλέσσα – Σκηνοθέτις
Ντοκουμέντα Χρήστος Καλλίτσης Σκηνοθέτης
Κυπρέες Βασιλική Κατριβάνου – Σκηνοθέτης Bushra Azzouz – Σκηνοθέτης
Οδός Σφακτηρίας Μαριάννα Οικονόμου – Σκηνοθέτις
Οργισμένος Δεκέμβρης Τζελέπη Χρύσα – Σκηνοθέτις Κερσανίδης Άκης – Σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: