Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Κινδυνεύει με τύφλωση η 11χρονη Αφγανή.

Με απώλεια της όρασης της κινδυνεύει  το 11χρονο κορίτσι, αδερφή του θύματος από την έκρηξη στα Κ. Πατήσια, το βράδυ της Κυριακής. Η ανήλικη αφγανή υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οφθαλμολογική αντιμετώπιση των τραυμάτων που φέρει στα μάτια της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για το γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε "άκρως εγκληματική ενέργεια".

Το ιατρικό ανακοινωθέν
"Η μικρή ασθενής, 11 ετών, προσκομίσθηκε χθες 28/3, στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας και περί ώρα 11η μ.μ. Είχε πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο, κάκωση και των δύο οφθαλμών, με οίδημα βλεφάρων και πολλαπλά θλαστικά τραύματα κάτω άκρων και σφυρών.Έγινε συρραφή όλων των θλαστικών τραυμάτων και ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις (Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου).

Περί την 02:00 την 29/03, στην κλινική εικόνα της ασθενούς προστέθηκαν δύο μεγάλοι έμετοι γι' αυτό και διασωληνώθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί αεραγωγός.

Από τη Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δεν υπήρξαν παθολογικά ευρήματα. 

Η ασθενής παρέμεινε σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό μηχανικό αερισμό και καταστολή.

Σήμερα και περί την 9η πρωινή, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, ώστε οι οφθαλμίατροι να αντιμετωπίσουν τα τραύματα των οφθαλμών.

Στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία διαπιστώθηκαν τα εξής:

Δεξιός Οφθαλμός: βαρύ διαμπερές τραύμα σκληρού με χοριοειδική πρόπτωση και πολλαπλά μεταλλικά και μη ξένα σώματα επί του τραύματος αλλά και ενδοβόλβια. Πλήρης αιμόφθαλμος.

Αριστερός Οφθαλμός: κεντρικό ευμέγεθες βαρύ διαμπερές τραύμα κερατοειδούς με ρήξη φακού και πολλαπλά ενδοβόλβια αλλότρια σώματα μεταλλικά και μη. Πλήρης αιμόφθαλμος.

Βλέφαρα: πολλαπλά τραύματα άνω και κάτω βλεφάρων.

Έγινε συρραφή των οφθαλμικών τραυμάτων και αφαιρέθηκαν όσα ξένα σώματα ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν, χωρίς κίνδυνο πρόκλησης επί πλέον τραυματισμού των οφθαλμικών ιστών.

Έγινε συρραφή των βλεφαρικών τραυμάτων. Τέθηκε τοπική αντιβιοτική αγωγή.

Λόγω του αιμοφθάλμου και της ύπαρξης ενδοβολβίων ξένων σωμάτων απαιτείται νέα χειρουργική παρέμβαση στο οπίσθιο οφθαλμικό ημιμόριο.

Η πρόγνωση είναι δυσμενής, σ' ότι αφορά την οφθαλμολογική αντιμετώπιση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: