Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΙΡΑΝ:Ανεβάζουν το «εσωτερικό θερμόμετρο» οι απειλές Χαμενεΐ

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei,Photo: REUTERS

Σωρεία απειλών εκτόξευσε κατά των υποστηρικτών της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της εσωτερικής έντασης λίγα μόνο 24ωρα πριν τις προγραμματισμένες, για την Πέμπτη, μεγάλες συγκεντρώσεις με αφορμή την ολοκλήρωση του εορταστικού 10ημέρου για την επέτειο της επιστροφής του Ρουχολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το εξαιρετικά σκληρό ύφος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ καθιστά πολύ πιθανό και αυτές οι διαδηλώσεις να πνιγούν στο αίμα.
«Εχθρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» χαρακτήρισε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τους διαδηλωτές που ανταποκρίνονται στα καλέσματα της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας του καθεστώτος, παρά το ότι ολοένα περισσότερο, όπως γίνεται σαφές, τα επίσημη αιτήματα των «μεταρρυθμιστών» αποδεικνύονται πολύ «περιορισμένα στα όρια του καθεστώτος» για μια σημαντική μερίδα του λαού. Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές ότι λειτουργούν ως «υποχείρια» ξένων δυνάμεων και ότι «δεν αποτελούν κομμάτι του ιρανικού λαού!».
Προειδοποίησε ότι στους δρόμους της Τεχεράνης θ' αναπτυχθούν σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας και των παραστρατιωτικών σωμάτων, «που δε θ' αφήσουν να υπάρξει καμία απολύτως διασάλευση της τάξης». Κατέληξε, δε, απειλώντας απροκάλυπτα, ότι «αν γίνει απόπειρα θα διοργανωθούν μεγάλες διαδηλώσεις, εκτός των επισήμων συγκεντρώσεων, ο ιρανικός λαός θα τις συνθλίψει».
Οι απειλές Χαμενεΐ συνέπεσαν με τη γνωστοποίηση, τόσο από την ιστοσελίδα «Kalame.org» όσο και από το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Isna», ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (επί προεδρίας Μουχάμαντ Χαταμί) και νυν στέλεχος του κόμματος «Μέτωπο Συμμετοχής για ένα Ισλαμικό Ιράν», Μοχσέν Αμινζαντέχ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης. Ο Αμινζαντέχ κρίθηκε ένοχος για «συμμετοχή σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και για διατάραξη της κρατικής ασφάλειας». Είχε συλληφθεί ως διοργανωτής των διαμαρτυριών που ακολούθησαν την εκλογή Αχμαντινετζάντ στην προεδρία τον Ιούνη.
Σε συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επιμένει η Κίνα παρά τις πιέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: