Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθούν διώξεις στους αστυνομικούς που το 2006 σκότωσαν 23χρονο με 50 πυροβολισμούς


Δε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τριών αστυνομικών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης οι οποίοι είχαν πυροβολήσει 50 φορές έναν άοπλο μαύρο, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μετά από μακροχρόνια εξέταση της υπόθεσης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί δε θα κατηγορηθούν για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων του θύματος του «τραγικού» γεγονότος που είχε σημειωθεί το 2006 έξω από ένα νυκτερινό κέντρο της Νέας Υόρκης.
«Τα στοιχεία δεν επαρκούν προκειμένου να υπάρξει ομοσπονδιακή δίωξη για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σε βάρος των στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης (NYPD) που ενέχονται στον μοιραίο πυροβολισμό του Σιν Μπελ», σύμφωνα με ανακοινωθέν του NYPD.
Ο Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής που ζει στη Νέα Υόρκη, ηγήθηκε της εκστρατείας για να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των αστυνομικών για παραβίαση (και) των πολιτικών δικαιωμάτων του θύματος. Το συμβάν είχε προκαλέσει διαδηλώσεις στην πόλη και πολλοί είχαν κατηγορήσει τα στελέχη του NYPD ότι κάνουν χρήση υπέρμετρης βίας σε επεισόδια στα οποία δεν εμπλέκονται λευκοί.
Οι δύο από τους αστυνομικούς που ενέχονται στην υπόθεση απηλλάγησαν των κατηγοριών περί ανθρωποκτονίας το 2008. Ο τρίτος απηλλάγη της κατηγορίας ότι έθεσε απρόκλητα σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.
Ο 23χρονος Μπελ έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών μερικές ώρες πριν το γάμο του. Άλλοι δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.
Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι άνοιξαν πυρ μετά από κλήση που έλαβαν να μεταβούν στο σημείο για να ελέγξουν έναν καυγά στην διάρκεια του οποίου ένας από τους φίλους του Μπελ ακούστηκε να λέει «πήγαινε φέρε το όπλο μου» .
Ένας από τους αστυνομικούς υποστήριξε από την πλευρά του πως άνοιξε πυρ διότι ο Μπελ επιχείρησε να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητό του, και έπεσε σε όχημα της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες.
Δε βρέθηκε όπλο στα χέρια του Μπελ, κοντά στη σορό του, ή στο αυτοκίνητό του.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: