Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Απλήρωτοι και με φόβο "λουκέτου" οι εργαζόμενοι στην Elite


 Απλήρωτοι και με τον φόβο ότι μπορεί και να κλείσει η προτελευταία εν ζωή ελληνική υποδηματοποιία βρίσκονται οι περίπου 300 εργαζόμενοι στην Elite.


 Η επιχείρηση βρίσκεται σε δυσχερή οικονομμική θέση, με τεράστια ανοίγματα σε τράπεζες και προμηθευτές, ενώ και επισήμως από τα μέσα Δεκεμβρίου δήλωσε αδυναμία καταβολής των μισθών, με συνέπεια οι εργαζόμενοι που μένουν χωρίς μισθό και δώρο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη πρώτων υλών, αλλά, ταυτόχρονα, να σωρεύονται και οφειλές σε προμηθευτές και προσωπικό. Το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων είναι 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία 14,2 αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες.
Η επέκταση της εταιρείας στη λιανική σε Ελλάδα και εξωτερικό που αποφασίστηκε το 2006, με την επωνυμία Εlite και με την ιταλική φίρμα Βata, απαίτησαν την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών προς την εταιρεία από εμπόρους και καταστηματάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πάντως η εταιρεία, που διαθέτει 55 δικά της καταστήματα σε όλη τη χώρα, αλλά τροφοδοτεί εκατοντάδες πολλαπλάσια, παρουσιάζει αυξημένες παραγγελίες για την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι και ενδεχομένως η προοπτική αυτή να επιτρέψει πιθανή χρηματοδότησή της από τις τράπεζες προκειμένου, έστω και προσωρινά, να ξεπεραστεί το οικονομικό αδιέξοδο.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο τζίρος της εταιρείας ήταν ανοδικός την τελευταία τριετία, τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν κατά 21% πέρυσι και διαμορφώθηκαν στις 405.500 ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του έτους τα αποθέματά της ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ από 9,29 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια σε 7,04 εκατ. ευρώ από 6,67 εκατ. ευρώ.


Πηγή:ΑΥΓΗ-Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: