Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΗΠΑ-Βρετανία κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη Για λόγους ασφαλείας, ύστερα από τις απειλές της Αλ-Κάιντα

Ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον στόχου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, έχουν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.



Η πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά



Νωρίτερα ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ανακοινώσει ότι κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, για λόγους ασφαλείας, ύστερα από απειλές που δέχθηκαν από την Αλ-Κάιντα. 

Στην κίνηση αυτή πρώτα προχώρησαν οι ΗΠΑ που έδωσαν οδηγίες στους υμενίτες υπαλλήλους τους να μην προσέλθουν στην πρεσβεία μέχρι νεωτέρας. 
Το Yεμενικό προσωπικό της πρεσβείας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τούς ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους. 
"Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά θα παραμείνει κλειστή σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2010, ύστερα από επανειλημμένες απειλές της Αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους στην Υεμένη", αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της πρεσβείας. 
Παράλληλα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία δηλώνουν ενωμένες στην αντιμετώπιση της απειλής, που έρχεται από την Υεμένη. 
Σύμφωνα ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη δράση τους κατά της τρομοκρατίας στην Υεμένη και τη Σομαλία, μετά από την αποτυχημένη επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων σε αεροσκάφος αμερικανικής εταιρείας. 

Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα χρηματοδοτήσουν από κοινού το σχηματισμό αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Υεμένη.
Επίσης, το Σάββατο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επισκέφθηκε την κυβέρνηση της Υεμένης για να εκφράσει την συμπαράσταση της Ουάσιγντκον στη μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα. 
Τονίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, ο 23χρονος Νιγηριανός που πραγματοποίησε απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας στο αμερικανικό αεροπλάνο ερχόταν από την Υεμένη όπου είχε ενταχθεί σε οργάνωση-παρακλάδι της Αλ-Κάιντα.Από την πλευρά της, η Ισπανία αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού στην πρεσβεία της στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να την κλείσει, "για λόγους ασφαλείας", όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από ισπανική διπλωματική πηγή. 

"Η πρεσβεία της Ισπανίας στην Υεμένη παραμένει ανοιχτή και λειτουργεί αλλά η πρόσβαση σε αυτήν έχει περιοριστεί για λόγους ασφαλείας", δήλωσε η πηγή αυτή.

Πήγη:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: