Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Το τάχα «απόρρητο» των τηλεπικοινωνιών

Το «απόρρητο» των τηλεπικοινωνιών μοιάζει από καιρό, σε πολλές χώρες του πλανήτη, με κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς εδώ και χρόνια εφαρμόζονται συστήματα παρακολούθησης των πολιτών με διάφορα προσχήματα (τρομοκρατία, ενίσχυση ασφάλειας κλπ.). Πριν λίγες μέρες όμως ο νεαρός Γερμανός μηχανικός πληροφορικής Κάρστεν Νοχλ στο καθιερωμένο ετήσιο «συνέδριο» των χάκερς στο Βερολίνο αποκάλυψε πως αποκωδικοποίησε τον αλγόριθμο του Παγκόσμιου Συστήματος Κινητής Τηλεφωνίας (GSM) που χρησιμοποιείται απ' το 80% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη (ήτοι 3,50 δισ. άνθρωποι).

Mε λίγα λόγια, ο μηχανικός απέδειξε πως κάποιος με έναν βασικό εξοπλισμό (ένα φορητό υπολογιστή, δύο κάρτες δικτύου και τον αποκωδικοποιημένο αλγόριθμο) μπορεί να παρακολουθήσει και να μαγνητοφωνήσει τηλεφωνήματα σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Ο Νοχλ επέμεινε πως αποκωδικοποίησε τον αλγόριθμο για να αναγκάσει τη παγκόσμια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών να αναβαθμίσει τις δικλείδες ασφαλείας. Οι τελευταίες όμως, που δεν κόπτονται και τόσο για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, φρόντισαν πρωτίστως να διαμηνύσουν πως η αποκωδικοποίηση του αλγόριθμου είναι πιθανώς «παράνομη ενέργεια»...

Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: