Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 51 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Στη νεολαία το μέλλον

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις γιορτάστηκε απ' άκρου σε άκρο σε όλη την Κούβα η 51η Επέτειος της Κουβανικής Επανάστασης το Γενάρη του 1959. Οι συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίστηκαν έως χτες, ενώ ξεχωριστή σημασία δόθηκε στις φετινές εκδηλώσεις στη σύνδεση των νεότερων γενεών με την ιστορία της Επανάστασης. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αναβίωση του μηχανοκίνητου καραβανιού των επαναστατών με επικεφαλής τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, στην οποία συμμετέχουνεκατοντάδες πιονιέροι καινεολαίοι. Το καραβάνι ξεκίνησε, όπως και το ιστορικό καραβάνι, το Σάββατο 2 Γενάρη από το Σαντιάγκο ντε Κούβα και θα τερματίσει στις 8 Γενάρη με την είσοδο στην Αβάνα.



Σε κάθε σταθμό που γίνεται στις πόλεις που διασχίζει το καραβάνι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και τους νέους που συμμετέχουν υποδέχονται εκπρόσωποι της γενιάς της Επανάστασης, συνοδοιπόροι του Φιντέλ, όπως συνέβη χτες στην πόλη Μπαγιάμο. Εκεί τους νέους αγωνιστές υποδέχτηκαν οι συνταγματάρχης Αρτούρο Αγκιλέρα, οι αντισυνταγματάρχες Κάρλος Φράγκα Μορένο και Ραφαέλ Κοράλες Ουρκίσα και ο λοχαγός Χουάν Εστράδα Βιαμόντε, που συμμετείχαν στον επαναστατικό στρατό στο πλάι των ηγετών της Επανάστασης.
Εξάλλου ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στο χτεσινό του άρθρο, τους γνωστούς«Στοχασμούς», με τίτλο «Ο κόσμος μισό αιώνα μετά» ασχολείται με την ιστορική αναδρομή της Επανάστασης. Αφού αναφέρεται στην αδιαμφισβήτητη νίκη του επαναστατικού στρατού με τη στήριξη των λαϊκών δυνάμεων, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αρχισε τότε η κύρια μάχη, να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία της Κούβας ενάντια στην πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που υπήρχε τότε, μάχη που έδωσε ο λαός μας με μεγάλη αξιοπρέπεια. Με ευχαριστεί να βλέπω σήμερα αυτούς που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τις θυσίες και τα ρίσκα ήξεραν πώς να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και αυτές τις μέρες μαζί με τα παιδιά, τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους απολαύνουν τις νίκες του κάθε χρόνου που έχουμε ζήσει».
Ο Φ. Κάστρο αναφέρεται στις σπουδαίες κατακτήσεις που έχει πετύχει η σοσιαλιστική Κούβα, στην παιδεία, στην υγεία, την κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τη διεθνιστική προσφορά και κλείνει κάνοντας αναφορά στο φιάσκο της «Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές», σημειώνοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πρώτα και κύρια των ΗΠΑ, που «δε θέλουν να συμβάλουν για ένα θέμα που απειλεί την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη».

Το μηχανοκίνητο καραβάνι των επαναστατών του 1959, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, που αναβιώνουν νέοι Κουβανοί.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: