Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Κ.Κ.Ε-Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης


Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται.
Η ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δοθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διόγκωση του προβλήματος.
Όσα ισχυρίζονται και η «ευαισθησία» που επιδεικνύουν, ειδικά οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν χονδροειδή δημαγωγία. Οι κοινές αναζητήσεις τους δεν αφορούν στην προστασία του προβλήματος, αλλά στη διασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στους κλάδους της «πράσινης οικονομίας». Οι διαφωνίες τους αντανακλούν τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και την κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η διέξοδος προϋποθέτει την κατάργηση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, του νερού. Βρίσκεται σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στη γενικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: