Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-Η κρίση του Καπιταλισμού και η Επαναστατική Προοπτική στην Ουγγαρία

(αρθρο του Δρ. Gyula THÜRMER,

προέδρου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος)


Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ουγγαρία οι δυνάμεις του καπιταλισμού καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να αποκρύψουν το γεγονός ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Δεν μπορούν να αρνηθούν την ύπαρξη των σοβαρών προβλημάτων του καπιταλισμού, αλλά προσπαθούν να δείξουν ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν στα πλαίσια του με καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η σοβαρή εσωτερική κρίση του καπιταλισμού δεν μπορεί να λυθεί με παραδοσιακές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις. Η επαναστατική προοπτική της επίλυσης των προβλημάτων του καπιταλισμού γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική.
Η Ουγγαρία αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα στοιχεία του σύγχρονου ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Ο Ουγγρικός καπιταλισμός περνάει βαθιά κρίση, ανεξάρτητα από την παγκόσμια κρίση. Γίνεται όμως ακόμη βαθύτερη εξαιτίας της γενικής κρίσης του καπιταλισμού. Η κρίση μακράν δεν έχει επιλυθεί και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές της. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει μόνο να ασκούμε κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και να δείχνουμε στους ανθρώπους την πραγματική δυνατότητα εδραίωσης ενός νέου κόσμου. Πρέπει να παρουσιάσουμε το σοσιαλισμό ως πραγματική εναλλακτική στον υπάρχοντα καπιταλισμό.
Αυτό σημαίνει ότι το κομμουνιστικό κίνημα στην Ουγγαρία φτάνει σε μια νέα κατάσταση, που συνεπάγεται νέες δυνατότητες και νέα καθήκοντα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: