Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών



«Ναι υπάρχει κρίση αλλά η διέξοδος από την κρίση θα είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Θυμάστε τι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ; Η κρίση είναι εισαγόμενη στην Ελλάδα. Δεν έχει ευθύνη ούτε η ελληνική πλουτοκρατία ούτε το κράτος, ούτε η ΝΔ. Ψέματα. Η κρίση είναι διεθνής καπιταλιστική και αναπόσπαστο μέρος της κρίσης είναι η Ελλάδα, διότι και ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από την κρίση και ακόμα πιό έντονες θα είναι οι συνέπειες γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη μέσα σε ένα διακρατικό οργανισμό καπιταλιστικό, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δέχεται ακόμα περισσότερο τα ταρακουνήματα.
Το ΠΑΣΟΚ τι έλεγε; Η κρίση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη ΝΔ. Έβγαζε λάδι το καπιταλιστικό σύστημα. Μετεκλογικά συνεχίζει το βιολί και ακόμα πιό έντονα και μάλιστα έφτασε προχτές να πει ο πρωθυπουργός ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την κρίση στην Ευρώπη και παγκόσμια. Ότι οφείλεται στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαφθορά, στις καταχρήσεις, στη ρουσφετολογία και γι' αυτό μάλιστα προτείνει να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χτυπήσουμε τη διαφθορά, και να λειτουργεί το κράτος και όλη η ελληνική οικονομία σε συνθήκες διαφάνειας διότι έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Δεν υπάρχει πιό επικίνδυνη, όσον αφορά τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό, θέση. Υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς; Υπάρχουν. Υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης; Υπάρχουν. Αυτά όμως δεν μπορεί κανείς να τα αποσπάσει και να τα απομονώσει από το σάπιο ταξικό διεφθαρμένο και παρασιτικό σύστημα που ζούμε.
Από την μια φταίει η διαφθορά, η ρουσφετολογία κλπ. Από την άλλη παίζεται το εξής παιχνίδι: Του αντιστασιακού πρωθυπουργού στα πλαίσια της ΕΕ. Δεν ξέρω αν προσέξατε, λέει: Πάμε στην Ευρώπη -και το λέει και η κ. Κατσέλη και διάφοροι υπουργοί- και μας ζητάνε άγρια πράγματα να κάνουμε στην Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν υποχωρούμε. Εμείς θα εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτά τα ζητάνε μόνο οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης. Προσέχτε όμως ταυτόχρονα, πλατιά προβολή των συγχαρητηρίων που πήρε ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μέρκελ ή ο κ. Ζαρκοζί, χώρια τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι λένε ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Και μετά λέει εμείς θα αντισταθούμε στην ΕΕ. Και λέει και το άλλο ψέμα: Η ΕΕ δεν μας δεσμεύει τι να κάνουμε, μας λέει να μειώσετε τα ελλείμματα με όποιο τρόπο θέλετε. Για να δούμε τώρα, όχι τι λέει τώρα η κυβέρνηση, τι λέει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει ανάγκη να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα έχει  στο πρόγραμμά της.
Τι έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Ό,τι λέει σήμερα η ΕΕ. Σχετική μείωση των μισθών ή μη αυξήσεις, με βάση τον πληθωρισμό. Δηλαδή από το πάγωμα των μισθών είναι ελάχιστη η απόσταση. Τι έλεγε; Παράταση του εργάσιμου βίου, δηλαδή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Για να δείτε τι έχουμε μπροστά μας. Λέει το εξής πράγμα: Θα καθιερώσω ένα κουπόνι για την ακραία φτώχεια που θα πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να παίρνουν με χαμηλότερες τιμές. Τώρα καταλαβαίνετε. Τι μεταχρονολογημένα, τι μεταλλαγμένα, τι ξοφλημένα. Όταν λοιπόν παίρνεις μέτρα για την ακραία φτώχεια καταλαβαίνετε τι έχουν να πάρουν από όλους και πώς θα αυξηθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, για να βγάλουν παραπάνω οι σουπερμαρκετάδες προκειμένου να έχουν τα σχετικά πιο φτηνά τρόφιμα για να τα δίνουν στους εξαθλιωμένους.
Εμείς είπαμε τι θα γίνει αύριο στη σύσκεψη. Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση που δεν συναινεί σε μέτρα διάσωσης. Η ΝΔ, αν και τώρα είναι καινούργιος ο πρόεδρος δεν ξέρουμε τι θα ψηφίσουν, αλλά θα προτείνει μέτρα και μετά θα πει δεν τα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ, έτσι θα κάνουν. Εμείς λέμε το εξής: Δεν πρόκειται να προτείνουμε τίποτα σε βάρος των εργαζομένων. Ξέρουμε ότι την παραμικρή πρόταση υπέρ των εργαζομένων την έχετε απορρίψει για αυτό θα την βάλουμε στο λαό και την βουλή και δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν θα δεχτείτε τις προτάσεις μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.
Εμείς τι θα κάνουμε αύριο; Σε ορισμένα πράγματα θα πούμε παραδείγματος χάρη, υπάρχει ζήτημα ονομαστικοποίησης όλων των μετοχών, κατάργηση κάθε μορφής απορρήτου, να ξέρει ο κόσμος ποιος έχει τι σε κάθε εταιρία, ποιος εισάγει, ποιος εξάγει κεφάλαια. Αυτά δεν τα δέχονται γιατί είναι κόντρα στην ελευθερία της αγοράς.
Επομένως πείσμα, θυμό και κυρίως συνείδηση για την ανάγκη αντεπίθεσης. Ισχύει αυτό που είπαμε προεκλογικά. Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός. Δυνατός λαός, δυνατό ΚΚΕ. Αυτό το προεκλογικό σύνθημα και μετεκλογικά, είναι ακόμα πιο έντονο και νομίζουμε ότι αποδείχτηκε. Αν μετεκλογικά είχε γίνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, το άθροισμα των δύο να ήταν πολύ πιο κάτω και το ΚΚΕ πιο ψηλά, δεν θα αναιρούσε τις επιλογές τους, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να προχωρήσουν άμεσα. Τώρα θα φέρουν και καινούργιο εκλογικό νόμο να δέσουν τον γάιδαρο. Αλλά ό,τι και να κάνουν, αν ο λαός αποφασίσει τι πρέπει να κάνει δεν μπορούν να σταματήσουν το λαϊκό ποτάμι. Και επομένως παραμένει αυτό που λέμε, ο λαός να δείξει την δύναμή του και να αποκτήσει συνείδηση αυτής της δύναμης. Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη, όλες οι μορφές δράσης και πάλης, να οδηγούν στην κλιμάκωση της αντεπίθεσης. Ούτε μία ώρα χαμένη».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: