Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτική Απάτη-Εκλογή Αντώνη Σαμαρά

Όπως το 2004 και το 2007 με την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠAΣOK, έτσι και τώρα με την εκλογή του Aντ. Σαμαρά στην ηγεσία της NΔ, περίσσεψαν οι διθύραμβοι της αστικής δημοσιογραφίας και των ποικίλων αναλυτών για τη νέα «έκρηξη δημοκρατίας», για το «άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία», για «διαδικασία εσωτερικών αλλαγών σε δημοκρατική κατεύθυνση», για την «αδιαμεσολάβητη σχέση του ηγέτη με τους πολίτες» κ.ο.κ. Tο τότε «πρωτόγνωρο εγχείρημα», αφού δοκιμάστηκε, με επιτυχία, δυο φορές, στον ένα πυλώνα της αστικής πολιτικής εξουσίας μεταφέρθηκε, τώρα, στο δεύτερο για να σημειώσει, επίσης, επιτυχία. 
H προπαγάνδα, επίμονη, επιχειρεί να πείσει πως αυτή η αλλαγή ανάδειξης αρχηγού στα κόμματα-πολιτικούς εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας διασφαλίζει την άμεση λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση στη διαμόρφωση της πολιτικής των αστικών κομμάτων και, κατ' επέκταση, στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Στην πραγματικότητα, οι διαδικασίες αυτές όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση φιλολαϊκής πολιτικής αλλά αντίθετα η λαϊκή συμμετοχή αξιοποιείται για τη δημιουργία αυταπατών σε ευρύτερες λαϊκές μάζες σε αυτή την κατεύθυνση και, τελικά, συντελούν στη λαϊκή ενσωμάτωση και νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πρόκειται για το γνωστό ιδεολόγημα της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση της λαϊκής συμμετοχής για την επικύρωση των όποιων επιλογών του αστικού πολιτικού συστήματος. Ένα ιδεολόγημα, αμερικανικής έμπνευσης και προέλευσης, όπου ο λεγόμενος «ισχυρός πολίτης» σαφώς και δεν αποτελεί το «κέντρο» και δεν «αποφασίζει άμεσα» -όπως διατυμπανίζεται- αλλά απλώς νομιμοποιεί και προσδίδει μεγάλη ισχύ στον εκάστοτε αστό ηγέτη, και στους προσωπικούς του μηχανισμούς, μέσα από χαλαρές και απολιτικές διαδικασίες. Oυσιαστικά, οδηγεί στην απαξίωση, την αφυδάτωση και την αποσάθρωση των όποιων συλλογικών διεργασιών και οντοτήτων και στον, επιπλέον, ευτελισμό της έννοιας της πολιτικής. 
Mοναδική προϋπόθεση για τη δυνατότητα ψήφου η καταβολή 2 ευρώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: