Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ


Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ρουμανίας, επισκιάστηκαν τους τελευταίους μήνες από την πολιτική κρίση, που άρχισε με αφορμή τις προεδρικές εκλογές και κατέληξε με την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που γίνονται σήμερα, αναμένεται να δώσει τέλος στην περίοδο πολιτικών διαφωνιών και η Ρουμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αυτό τον καιρό αγνοήθηκε από το σύνολο των πολιτικών της χώρας.



Στον πρώτο γύρο, ο απερχόμενος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου συγκέντρωσε ποσοστό 32% έναντι 31% του Μίρτσεα Γκεοάνα, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου  Κόμματος (PNL), Κριν Αντονέσκου, με 20% των ψήφων. Οι ψηφοφόροι των Φιλελευθέρων αποκτούν έτσι ένα σημαντικό ρόλο στην τελική αναμέτρηση, ενώ ο Αντονέσκου έχει ήδη απορρίψει να δώσει στήριξη στον Μπασέσκου, παρ’ όλο που το συντηρητικό κόμμα του προέδρου (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα PD-L) βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις των Φιλελευθέρων. Οι έντονες συγκρούσεις των δύο αυτών κομμάτων την περίοδο της κυβέρνησης συνασπισμού (2004 - 2007) έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους και την κάπως ανορθόδοξη συνεργασία των φιλελεύθερων με σοσιαλδημοκράτες ενάντια στους συντηρητικούς.  


Βέβαια, οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων είναι ελάχιστες, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης πολυάριθμων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε τον Απρίλιο να ζητήσει δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά, για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση του, ο πρόεδρος Μπασέσκου πρότεινε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%. Οι Σοσιαλδημοκράτες διαφώνησαν με αυτό το μέτρο και ύστερα από σύντομες συζητήσεις η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πρόγραμμα 30 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα από τα άμεσα μέτρα είναι να πάρουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι άδεια 8 ημερών χωρίς αποδοχές, ενώ μια πιο σκληρή  πολιτική  –μείωση των μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις– αναμένεται να  εφαρμοστεί στις αρχές του 2010. Η υλοποίηση της πολιτικής που προτείνει το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις των εργαζομένων· τη στιγμή όμως που κανένα από τα κόμματα με αισθητή επιρροή στο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αριστερό και το καθεστώς του Τσαουτσέσκου ακόμα γίνεται αντιληπτό ως «σοσιαλισμός», η νεοφιλελεύθερη πολιτική φαίνεται χωρίς εναλλακτική.


Εφημερίδα "Η ΕΠΟΧΗ" -Simonida Argyrakou

Δεν υπάρχουν σχόλια: