Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ιρλανδία: 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε 24ωρη απεργία - Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προετοιμάζονται άλλη μια φορά για ξεπούλημα

Στις 24 Νοέμβρη 250.000 Ιρλανδοί εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες συμμετείχαν σε 24ωρη γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες περικοπές στον δημόσιο τομέα. 2.5 δις ευρώ έχουν ήδη περικοπεί από τους μισθούς των εργαζομένων, με βάση μια υποτιθέμενη «συνταξιοδοτική ρύθμιση», ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει επιπλέον 1.3 δις ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για τους μισθούς του Δεκεμβρίου. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος, έχουν χτυπήσει πολύ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών.
Πόλεμος λάσπης
Κυβέρνηση και ΜΜΕ παρουσίασαν την απεργία σαν «μια ανεύθυνη και εκβιαστική πράξη ενός προνομιούχου τμήματος εργαζομένων», επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον εκνευρισμό που θα δημιουργούσε στους υπόλοιπους εργαζόμενους η αναστάτωση που θα προκαλούσε η απεργία.
Όμως η εκστρατεία λάσπης δεν έπιασε. Αντίθετα, υπήρξε μαζική συμπαράσταση στους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τους χώρους δουλειάς τους, με πολλούς περαστικούς να κορνάρουν σε ένδειξη συμπαράστασης.
Ο σ. Τζο Χίγγινς, μέλος του ευρωκοινοβουλίου και στέλεχος του ΣΚ, βρέθηκε μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, με τους απεργούς στην περιφρούρηση που είχαν οργανώσει έξω από τους χώρους εργασίας τους προκειμένου να δηλώσει την συμπαράσταση του ΣΚ. Η αντίθεση ανάμεσα στην δική του στάση και αυτή των υπόλοιπων βουλευτών, ακόμα και της «αντιπολίτευσης», που λοιδορούσαν τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους έγινε ξεκάθαρη σε όλους τους απεργούς.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ετοιμάζονται για ξεπούλημα
Ενώ η κυβέρνηση δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα στα σχέδια της από την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και από την αποδοχή που είχε ο αγώνας ευρύτερα στην κοινωνία, δεν μπορεί παρά να ανακουφίστηκε από τις δηλώσεις που έκανε την επόμενη μέρα ο Peter McLoone (Πίτερ ΜακΛουν), γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο McLoone, υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν περικοπές στα δημόσια έξοδα οι οποίες όμως πρέπει να είναι «προσωρινές»!!
Ο ίδιος και άλλοι ηγετικοί συνδικαλιστές βρίσκονται ξανά σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο, όπως λένε, να μην πειραχτεί το ύψος του βασικού μισθού. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που συζητούνται θα σημάνουν μεγάλη μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επέκταση των εργάσιμων ημερών, η μείωση των αδειών μετ' αποδοχών, η αύξηση των ωρών εργασίας (μέχρι και 12 την ημέρα!!), η πληρωμή των υπερωριών με το βασικό ωρομίσθιο και η χορήγηση 12 ημερών άδειας άνευ αποδοχών υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους. Αν αυτό το απαράδεκτο, σκληρό αντεργατικό σχέδιο τελικά εφαρμοστεί θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα για τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων.
Η έλλειψη μιας πραγματικά μαχητικής στάσης από την πλευρά της ηγεσίας των συνδικάτων, έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα των εργαζομένων στο συμπέρασμα πως οι περικοπές είναι αναπόφευκτες. Αυτή η αίσθηση δεν έχει βέβαια να κάνει με υποστήριξη των μέτρων - αντίθετα, πολλοί από τους εργαζόμενους που νιώθουν έτσι συμμετείχαν στην απεργία - αλλά κύρια με την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και την διαρκή προπαγάνδα των αστικών κομμάτων, των ΜΜΕ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών πως «όλοι πρέπει να πληρώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Η ηγεσία του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων ετοιμάζεται να συνάψει μια άθλια συμφωνία με την κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην περικοπή των μισθών, την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και στην πιθανή απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας. Το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που κυβέρνηση και συνδικαλιστές πολύ δύσκολα θα βρουν τρόπο να παρουσιάσουν θετικά μια τέτοια συμφωνία στην βάση των συνδικάτων. Ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις κορυφής, χρειάζεται πλατιά αντίδραση και ετοιμότητα από τους εργαζόμενους για να μην επιτραπεί το ξεπούλημα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει σαν επόμενο βήμα την διοργάνωση 48ωρης απεργίας στον δημόσιο τομέα και αναπτύσσει μαζική εκστρατεία για το ζήτημα αυτό. Την ίδια στιγμή, καλεί τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα να ξεκινήσουν μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στις περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω σε αυτή την βάση, να οργανωθεί κοινή δράση μεταξύ συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό την οργάνωση μιας 24ωρης γενικής απεργίας. Μόνο με τέτοιες μαχητικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις μπορούν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών να ακυρωθούν.
Μάικλ Ο' Μπράιεν, Σοσιαλιστικό ΚόμμαΠηγή:www.xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: