Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΦαΠΑ σε καταναλωτές και εμπόρους !




* Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σκέφτεται η κυβέρνηση, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος το απέκλεισε προεκλογικά.


* Χάος και σύγχυση με το προωθούμενο σύστημα αποδείξεων
Σε αποσπασματικές κινήσεις, που πιθανότατα θα οξύνουν αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει τις "αγορές" και να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Παρ' ότι προεκλογικά το απέκλειε κατηγορηματικά ("δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ", διαβεβαίωνε στη ΔΕΘ), χθες ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα θέμα που δεν του το έχει εισηγηθεί ακόμη το οικονομικό επιτελείο, αλλά θα τεθεί και θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το φορολογικό, η οποία ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περί τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων ή πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση. Επιπλέον στην αιχμή της οικονομικής κρίσης εκτιμάται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα "στεγνώσει" περαιτέρω την αγορά.
Πέραν αυτού, ενώ το πρόβλημα με τη μη έκδοση αποδείξεων είναι υπαρκτό, το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χαοτικά χαρακτηριστικά, καθώς προϋποθέτει διασταύρωση δισεκατομμυρίων αποδείξεων και έναν λογιστή για κάθε οικογένεια. Χθες, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα ισχύουν όλες οι αποδείξεις (σούπερ μάρκετ κ.λπ.).


Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: