Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ιστορική επιτυχία του ΚΚ ΧιλήςΓια πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα έσπασε τα φράγματα που έθετε ο νόμος του Πινοσέτ και μπήκε στη Βουλή



Ιστορική επιτυχία ήταν για τους Χιλιανούς κομμουνιστές το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθηκαν την περασμένη εβδομάδα παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές. Το ΚΚ Χιλής επέστρεψε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 (όποταν και συμμετείχε στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου που στήριζε τον Αλιέντε) «Υπάρχει ένα νέο πνεύμα. Είδαμε την αντίδραση στις κάλπες, πνέει μία νέα ηθική, μία νέα ελπίδα. Επειτα από χρόνια πάλης καταφέρνουμε να έχουμε αποτελέσματα και επιτυχίες», δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τειγιέρ. Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοτσέτ το 1973 και τη στυγνή δικτατορία που ακολούθησε, το ΚΚ δεν κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο ή στη Γερουσία λόγω των αντιδραστικών εκλογικών νόμων που θέσπισε προτού αποχωρήσει ο δικτάτορας. Στο Κοινοβούλιο μπήκαν ο Πρόεδρος του ΚΚ Χιλής Γκιγιέρμο Τειγιέρ, ο ΓΓ της ΚΕ, Λαουτάρο Καρμόνα, και ο κομμουνιστής δικηγόρος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ούγκο Γκουτιέρες, που κατάφεραν να επικρατήσουν στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες ως πρώτοι με σχετική πλειοψηφία μέσα από τις κοινές λίστες του κεντροαριστερού και του αριστερού συνασπισμού που είχαν διαφορετικούς υποψήφιους για την προεδρία της χώρας. Η κοινή λίστα είχε ως στόχο την παράκαμψη των περιορισμών που επιβάλλει το σημερινό Σύνταγμα, κληρονομιά της δικτατορίας.
Στη Βουλή με καταμετρημένο το 98,81% των ψήφων εισήλθαν: Η δεξιά «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωση» με 23,04% και 37 έδρες, το κεντροαριστερό «Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα» με 14,24% και 19 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό «Κόμμα για Δημοκρατία» και η δεξιά «Εθνική Αναγέννηση» με 12,65% και 17,82% αντίστοιχα και από 18 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 9,9% και 11 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 3,78% και 5 έδρες, το ΚΚ Χιλής με 2,02% και 3 έδρες και το Περιφερειακό Κόμμα Ανεξαρτήτων με 4,01% και 3 έδρες. Εκλέγηκαν επίσης 5 ανεξάρτητοι εκ των οποίων 1 συνεργάζεται με την κεντροαριστερά λίστα και 3 με τη δεξιά λίστα. Συνολικά η κοινή δεξιά λίστα συγκεντρώνει 58 έδρες και η κοινή λίστα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς 57 έδρες. 
Εκτός Βουλής έμεινε ο εγγονός του Πινοτσέτ, ο 33χρονος Ροδρίγο Γκαρσία Πινοτσέτ, ο οποίος ηττήθηκε από τους υποψηφίους της δεξιάς. Δηλώνοντας ικανοποιημένος είπε προκλητικά ότι παρόλο που είναι μειοψηφία «είναι σαφές πως ο κόσμος που με υποστήριξε αισθάνεται υπερήφανος για τη διακυβέρνηση του παππού μου»! «Το να αντιπροσωπεύεις σήμερα μία μειονότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως το όνειρο δεν μπορεί να πραγματωθεί αύριο», είπε προκλητικά ο Γκαρσία, που -κατά τραγική ειρωνεία- απέτυχε να εκλεγεί λόγω του εκλογικού νόμου του παππού του...
Στο β’ γύρο θα κριθεί η προεδρία
Σε σχέση με την προεδρία, τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και τελικά ο υποψήφιος της δεξιάς «Συμμαχίας για τη Χιλή», ο αποκαλούμενος και «Μπερλουσκόνι της Λατινικής Αμερικής», Σεμπαστιάν Πινιέρα, ήταν ο νικητής του α’ γύρου με 44,05% έναντι 29,6% που συγκέντρωσε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος της κεντροαριστερής «Συμφωνίας Κομμάτων για τη Δημοκρατία», Εδουάρδο Φρέι.
Πινιέρα και Φρέι ήδη ξεκίνησαν την προεκλογική εκστρατεία για το β’ γύρο που είναι προγραμματισμένος για τις 17 Γενάρη με τον Φρέι να είναι δεύτερος και σε μεγάλη απόσταση, αλλά ίσως με καλύτερα προγνωστικά, καθώς ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποψήφιος της κεντροαριστερής «Νέας πλειοψηφίας για την Χιλή» Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι, που κατετάγη τρίτος με 20,16%, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του μπορούν να κρίνουν μόνοι τους. Και ο υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού «Μαζί μπορούμε περισσότερα» Χόρχε Αράτε του ΚΚ Χιλής που ήταν τέταρτος με 6,21%, έχει δηλώσει πως θα συνεργασθεί με τον Φρέι για να δημιουργήσουν ανάχωμα στη δεξιά διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν παραχωρεί «λευκή επιταγή» στον κεντροαριστερό υποψήφιο.


Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: