Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ιδιωτικοποιούνται τα δίκτυα ύδρευσης στην Ιταλία


Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης των ιταλικών δήμων. Η πλήρης εφαρμογή του νομοσχεδίου - σε τρία χρόνια - θα σημάνει αύξηση κατά 30% στους λογαριασμούς του νερού για κάθε οικογένεια.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - που, για να «περάσει», μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - υπερψηφίστηκε με 362 ψήφους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ 263 βουλευτές το καταψήφισαν. Προηγούμενα είχε υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία της χώρας.

Αντίθεση στο νόμο έχουν εκφράσει καταναλωτές αλλά και ο πρώην εισαγγελέας και αρχηγός του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Οπως έχουν αναφέρει, ο συγκεκριμένος νόμος θα επιτρέψει σε ιδιώτες να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή τον έλεγχο, σε 91 εταιρείες ύδρευσης, κάτι που θα επιφέρει και την αύξηση των τιμών.

Δημοτικά Συμβούλια και δήμαρχοι στις πόλεις Κασέρτα, Παλέρμο και Νάπολη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Επιπλέον, το «Forum Italiano dei Movimenti per l' Acqua» ένα δίκτυο από τουλάχιστον 70 εθνικές ενώσεις και πάνω από 1.000 τοπικές επιτροπές που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιο αγαθό, έχουν διοργανώσει το τελευταίο διάστημα καθιστικές διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: