Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Σκληρά οικονομικά μέτρα... μετά διαλόγου

 Αλμούνια και οι περί αυτόν στις Βρυξέλλες το έχουν θέσει ωμά και απερίφραστα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου: Είστε νέα και ισχυρή κυβέρνηση, πάρτε μέτρα τώρα! Τη συμβουλή - οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί, θέλει δεν θέλει, κατά γράμμα εγκαταλείποντας μία προς μία τις προεκλογικές του υποσχέσεις ο Γ. Παπανδρέου.

Μετά την κυβερνητική σύσκεψη της Παρασκευής γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τον αέρα της μεγάλης νίκης στις πρόσφατες εκλογές και να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα μέτωπα, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των Βρυξελλών. Σύμφωνα με όσα «διαρρέουν», η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε «ανατροπές» στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στην Υγεία:
1. Στις εργασιακές σχέσεις θα συνεχιστεί η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων διά «βίου εκπαίδευσης και μάθησης», των stage στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα θα στοχοποιηθούν, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Ecofin, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
2. Στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν η εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο περιορισμός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
3. Στην Παιδεία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης των κολεγίων και των πάσης φύσης εκπαιδευτηρίων και προγραμμάτων με τη δημιουργία «εθνικού συστήματος πιστοποίησης».
4. Στην Υγεία προγραμματίζονται δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη με την επαναφορά της «λίστας φαρμάκων». Αναμένονται ανατροπές στην πρωτοβάθμια Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν το όποιο «πακέτο παροχών» θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους. Αναμένεται επίσης ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας.
Προκειμένου να απορροφηθούν οι αντιδράσεις που συνεπάγονται οι «μεταρρυθμίσεις», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «έναν μεγάλο εθνικό και κοινωνικό διάλογο με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου», όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης.


ΠΗΓΗ:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: