Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΙστορίαΘεωρίαΕπικοινωνίαΣύνδεσμοι Σύνθετη Αναζήτηση Εργατική Τάξη Νεολαία Γυναίκα Αυτοαπασχολούμενοι Αγρότες Μετανάστες - Πρόσφυγες Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική Δράση Ευρωπαϊκή Ενωση Οικονομία Δημοκρατικά Δικαιώματα Παιδεία Υγεία - Πρόνοια Κατά των Ναρκωτικών Αθλητισμός Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση Τέχνη - Δημιουργία Βουλή Ευρωβουλή Καταγγελία της πολιτικής της ΕΕ με αφορμή τις δηλώσεις για την Διεύρυνση 2009 όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ισλανδία και την Τουρκία


Tο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έκφρασε την πλήρη διαφωνία του με την "Στρατηγική για την διεύρυνση 2009  όσον αφόρα  τις χώρες των Δυτικών Βαλκάνιων, την Ισλανδία και την Τουρκία" που συζητήθηκε στην ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25.11.2009.
Στην παρέμβαση του στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, τόνισε τα εξής:
«Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, που θα τεθεί σε ισχύ μετά από πιέσεις και εκβιασμούς, δημιουργεί ένα ακόμα πιο αρνητικό πλαίσιο για τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και των χωρών της διεύρυνσης.
Η προώθηση της  ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, της ενίσχυσης των μηχανισμών δίωξης και καταστολής του λαϊκού-εργατικού κινήματος, η ανύψωση των τειχών του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού οχυρού, η επιθετικότητα του κεφαλαίου και η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγούν σε νέα δεινά για τους λαούς, εντείνουν τους κινδύνους για επεμβάσεις και πολέμους, τονίζουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ.
Η κατάσταση  των λαών των βαλκανικών χωρών είναι δραματική. Αίτια είναι οι συνέπειες του πολέμου του ΝΑΤΟ, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι συμφωνίες συνδέσεις με την ΕΕ, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η καπιταλιστική κρίση και η ένταση του  ανταγωνισμού  των ιμπεριαλιστών για την ενέργεια.
Η ένταξη των χωρών της Βαλκανικής  στην ΕΕ θα  κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους.
Η ένταξη υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν ακόμη και τον επανακαθορισμό των συνόρων.
Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ υπηρετεί συγκεκριμένους ιμπεριαλιστικούς στόχους, οξύνει τις αντιθέσεις, ενώ οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας εμμένουν σε αλυτρωτικές βλέψεις .
Η ένταση της κρίσης στη Κροατία, Βόσνια Ερζεγοβίνη και στη Σερβία οξύνει την αστάθεια και τις εθνικιστικές κορόνες.
Η Τουρκία αξιοποιεί τη γεωστατική της θέση και επιμένει στην κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, προβάλλει διεκδικήσεις στο Αιγαίο, διατηρεί χιλιάδες κρατούμενους συνδικαλιστές, Κούρδους, δημοσιογράφους, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού, βασικές συνδικαλιστές και πολιτικές ελευθέριες.
Στην Ισλανδία στην οποία ξεγυμνώθηκαν  οι  ισχυρισμοί περί οικονομικού θαύματος και χτυπούν σκληρά το λαό οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ασκούνται πιέσεις για πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό Ευρωπαϊκό άρμα.
Το ΚΚΕ  έχει ταχθεί ενάντια στην διεύρυνση της ΕΕ γιατί είναι ενάντιο στην ίδια την ΕΕ όπως και στην ένταξη και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους λαούς της Ευρώπης για την ειρήνη την κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: