Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας σε διεθνές δικαστήριο για την κατάρριψη του μαλαισιανού «Μπόινγκ» στην Ουκρανία


Η Ρωσία άσκησε το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να αποτρέψει την επικύρωση του σχεδίου απόφασης διά του οποίου θα ιδρυόταν ένα ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο για να δικάσει τους υπεύθυνους για την κατάρριψη του «Boeing 777» της «Malaysia Airlines» στην Ανατολική Ουκρανία πέρυσι.
Ένδεκα από τις χώρες του δεκαπενταμελούς ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Μαλαισίας, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας, ενώ τρεις χώρες απείχαν: Η Κίνα, η Αγκόλα και η Βενεζουέλα.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί υπήκοοι, καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων τον Ιούλη του 2014.
Η Ουκρανία και δυτικές χώρες κατηγορούν τους ρωσόφωνους στην Ανατολική Ουκρανία ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο πυραυλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες και είχε καταθέσει ένα δικό της, εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, το οποίο καλούσε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στον ΟΗΕ στην έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, απαιτώντας απονομή δικαιοσύνης, χωρίς πάντως να προβλέπει την ίδρυση ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, έκρινε από τη δική του πλευρά ότι είναι πρόωρο να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο και έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες».
Η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ουκρανία διεξάγουν ποινική έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ που εκτελούσε την πτήση MH17. Το τελικό πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ολλανδίας για τα αίτια της συντριβής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβρη.

Αναδημοσίευση από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: