Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

1η ΜΑΗ 2015. Με την εργατική τάξη μπροστάρη, στο δρόμο για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό

 

Εργάτες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες,
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τους λαούς παντού στο κόσμο, στη δίνη της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η κρίση του ιμπεριαλιστικού–καπιταλιστικού συστήματος όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά εντείνεται ολοένα και περισσότερο, μέσα από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Οι ανταγωνισμοί αυτοί, με πιο βασικό αυτόν των ΗΠΑ με την Ρωσία, έχουν ανοίξει ένα σωρό επικίνδυνα πεδία αντιπαράθεσης, με πιο χαρακτηριστικά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Θέλοντας να μεταφέρουν την κρίση στις πλάτες των λαών, χρησιμοποιούν πολέμους και επεμβάσεις μακελεύοντας λαούς και γεννώντας καραβάνια μεταναστών!

Η προσπάθειά τους για ξεπέρασμα της κρίσης, τούς έχει δώσει την ευκαιρία να πάρουν τη “ρεβάνς” από τους λαούς και την εργατική τάξη, προωθώντας μια ολομέτωπη επίθεση που ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις που είχαν κερδίσει οι λαοί τον τελευταίο αιώνα με τους αγώνες τους. Έτσι και στη χώρα μας, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ δείχνουν για άλλη μια φορά το ποιος κάνει “κουμάντο”: χρησιμοποιούν μνημόνια, πιέσεις, μέτρα και στρατιωτικές βάσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να γονατίσουν τον λαό.
Αυτήν την επίθεση, η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί να την σταματήσει, αφού έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας (“ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ” δήλωσε προεκλογικά ο Τσίπρας). Σε αυτά τα πλαίσια υπέγραψε συνέχιση του μνημονίου, βάπτισε την τρόικα «θεσμούς», έκανε συναντήσεις με Ομπάμα–Πούτιν, κατέστειλε και έπνιξε με χημικά τους διαδηλωτές της Χαλκιδικής, καταπάτησε το Άσυλο και ανέστειλε σχεδόν όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις . Όσο καλές διαθέσεις και να λέει ότι έχει αυτή η κυβέρνηση, έχει διαλέξει να διαχειριστεί το σύστημα και να αποτελέσει άλλον έναν εκφραστή της ντόπιας και ξένης αστικής τάξης. Βάζει το λαό σε μια λογική δήθεν διαπραγμάτευσης με τους καταπιεστές του, δημιουργεί τις αυταπάτες ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας μπορεί να αποκτήσει ανθρώπινο χαρακτήρα.

Εργάτες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες,
Είναι φανερό ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος καμιά κυβέρνηση και κανένας σωτήρας δεν μπορεί να δώσει τη λύση για το λαό. Ιστορικά, οι λαοί ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με αγώνες στο πεδίο της ταξικής πάλης και με διάθεση αναμέτρησης με αυτό το σύστημα και όχι διαχείρισής του.
Τέτοια ευκαιρία αποτελεί και ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που σηματοδοτεί 129 χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, εκεί που η εργατική τάξη σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο και διεκδίκησε τα δικαιώματά της!
Έτσι κι εμείς σήμερα πρέπει να εμπνευστούμε και να βγούμε αποφασιστικά στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά, στην περίθαλψη, στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στη ζωή. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, συλλογικές συμβάσεις και μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Να αντισταθούμε στην επίθεση του συστήματος, να δημιουργήσουμε κίνημα αντίστασης, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών, κόντρα στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος και όχι για την εξωραϊσμό και τη διαχείρισή του.
  • ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
  • ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΕ – ΝΑΤΟ!   ΕΞΩ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!
  • Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ!

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Σικάγο 1886
4 πρωτοπόροι μαχητές απεργοί της εξέγερσης οδηγούνται στις αγχόνες. Ατρόμητοι οι ηρωικοί μελλοθάνατοι τραγουδούν επαναστατικούς ύμνους του εργατικού κινήματος, ενώ ακόμη και την ύστατη ώρα, μπροστά στα ικριώματα, καταγγέλλουν με γενναιότητα το ένοχο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς. Ένας από αυτούς, ο Αύγουστος Σπάις, θα φωνάξει πριν τον κρεμάσουν: «Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή του θανάτου μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε εδώ σήμερα»! Τα επόμενα χρόνια το 8ωρο κατοχυρώνεται…