Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Βενεζουέλα: Έντονες αντιδράσεις για τις νέες προκλήσεις των ΗΠΑ.Στηρίζουν τον Μαδούρο Κούβα, Βολιβία και Ισημερινός.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα εθνική απειλή για τις ΗΠΑ και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για «το πλέον επιθετικό» και «άδικο» πλήγμα εναντίον της Βενεζουέλας.
«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε σήμερα (Δευτέρα) το πλέον επιθετικό, άδικο και επιβλαβές πλήγμα που καταφέρθηκε ποτέ εναντίον της Βενεζουέλας», επισήμανε ο ηγέτης της χώρας κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε και που μεταδόθηκε από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα.

«Δεν έχετε το δικαίωμα να μας επιτίθεστε και να κηρύσσετε ότι η Βενεζουέλα συνιστά μια απειλή για τους πολίτες των ΗΠΑ, απειλή για τον αμερικανικό λαό είστε εσείς» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι θα ζητήσει σήμερα από την Εθνοσυνέλευση να του εκχωρήσει ειδικές αρμοδιότητες προκειμένου να αντιδράσει στην «επίθεση των ιμπεριαλιστών».
Στηρίζουν τον Μαδούρο Κούβα, Βολιβία και Ισημερινός
Από την πλευρά της η Κούβα χαρακτήρισε σήμερα «αυθαίρετη και επιθετική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση, το Δεκέμβρη, να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
«Η Κούβα έλαβε γνώση για το αυθαίρετο και επιθετικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζει αυτήν τη χώρα απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ως αντίποινα για τα μέτρα που υιοθέτησε υπερασπιζόμενη την κυριαρχία της έναντι της εμπλοκής των κυβερνητικών αρχών και του αμερικανικού Κογκρέσου», σύμφωνα με ένα κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Κούβας και αναδημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ένα δελτίο Τύπου, που δημοσιεύτηκε στον κουβανικό Τύπο, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο συνεχάρη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για το «γενναίο και τον ευφυή του λόγο ενώπιον των βίαιων σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο Καράκας.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: