Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Μπαράκ Ομπάμα : «Εθνική απειλή» για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τη Βενεζουέλα ως απειλή ενάντια στην εθνική ασφάλεια της χώρας του, ανακοινώνοντας παράλληλα κυρώσεις εναντίον επτά κρατικών αξιωματούχων.

«Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που παραβίαζαν και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ενέργειες διαφθοράς δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και πλέον έχουμε τα εργαλεία να παγώσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζον Έρνεστ.

«Ανησυχούμε έντονα για τις προσπάθειες εκφοβισμού της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της. Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να λυθούν με ποινικοποίηση των αντιφρονούντων», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η απόφαση Ομπάμα στρέφεται εναντίον ατόμων των οποίων οι πράξεις υπέσκαψαν τις δημοκρατικές διαδικασίες, προέβησαν σε ενέργειες βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεπλάκησαν σε ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης ή ήταν διεφθαρμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τα επτά πρόσωπα μπήκαν στο stop list των ΗΠΑ, ενώ τα περιουσιακά τους στις ΗΠΑ έχουν παγώσει, ενώ δεν δικαιούνται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με Αμερικανούς πολίτες.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους «πολιτικούς κρατούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες φοιτητές», ενώ προειδοποίησε το Καράκας να μην επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματά του στην Ουάσινγκτον.
Η απάντηση μας θα δοθεί «σύντομα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.
Οι εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα και μόλις την περασμένη εβδομάδα η μεν Βενεζουέλα έδωσε διορία 15 ημερών στις ΗΠΑ να μειώσουν το διπλωματικό τους προσωπικό στη χώρα σε λιγότερο από το 20% της νυν αποστολής, ενώ η Ουάσιγκτον επέκρινε την Βενεζουέλα για την αντιαμερικανική ρητορική της.
Πηγή : dialogos.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια: