Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Υπέρ της συμφωνίας με το Eurogroup οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

 Ζητώντας διασαφηνίσεις, εξηγήσεις και την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποιες «γκρίζες ζώνες» προσήλθαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του κόμματος. 


Βασικό θέμα συζήτησης το κείμενο με την επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup. Για ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, μίλησε ο πρωθυπουργός.
Η μαραθώνια συζήτηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 10.00 το βράδυ. Η συζήτηση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και μάλιστα μετά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός) με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία. 

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής». Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».
Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες 
Όσον αφορά τις «Κασσάνδρες» που έσπευσαν να προκαταβάλουν αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας διαψεύστηκαν καθώς οι βουλευτές που ανήκουν στη συγκεκριμένη τάση, έδωσαν το «παρών», σε κλίμα συναίνεσης.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία για τις συζητήσεις επί της συμφωνίας, αλλά και ενδελεχείς συζητήσεις στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν σημεία στη συμφωνία που χρησιμοποιείται γλώσσα σαν των δανειστών» φέρεται να είπε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, εφιστώντας την προσοχή για το πώς θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στο κυβερνητικό έργο. 
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα.
«Αν υπάρχει κάποιος, που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ» φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του ο Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο υπουργό Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».
Το λόγο ζήτησε σχεδόν το σύνολο των βουλευτών (149) του κόμματος.
Πηγή : efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: