Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Συντρόφισσες και σύντροφοι



Με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τη νέα αυτή περίοδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης εντός και εκτός κοινοβουλίου, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους βουλευτές του κόμματος.
Και στους νεότερους και στους παλιότερους σε αυτό το μετερίζι, που με την συσσωρευμένη πείρα τους θα συμβάλουν ώστε να καλύπτονται αδυναμίες από τους συντρόφους που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Έτσι ώστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στηριγμένη στην ίδια τη δουλειά των στελεχών μας και των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, όπως και των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες που βάζουν μπροστά μας οι σύνθετες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, διεθνείς εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να εκφράσουμε ευχές για καλή δύναμη, κυρίως στους εργάτες και τις εργάτριες, είτε έχουν δουλειά, είτε είναι ημιαπασχολούμενοι ή άνεργοι, είτε είναι σε νεαρή ηλικία είτε συνταξιούχοι.
Στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, στους φτωχούς αγρότες, στους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Είναι όλοι και όλες αυτοί, που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, δύναμη και κουράγιο.
Δύναμη που δίνει η ίδια η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος, η ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος σε ταξική αγωνιστική, κατεύθυνση, η οικοδόμηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και το σύστημά τους.
Όλοι μας βέβαια νιώθουμε το βάρος της μεγάλης ευθύνης να ανταποκριθούμε σ' αυτό για το οποίο, εμπιστεύτηκαν και στήριξαν το ΚΚΕ, στις εκλογές, χιλιάδες άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα το κόμμα μας να καταγράψει μια μικρή άνοδο σε ψήφους, σε ποσοστό αλλά και σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Όλοι οι βουλευτές, όπως και όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος, νιώθουμε το βάρος της ευθύνης να ανταποκριθούμε στο βασικό καθήκον να δυναμώσει μια μαχητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα κι έξω από τη Βουλή.
Να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που ξεζουμίζουν το λαό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις συμφωνίες και τους ελέγχους της σε επιμέρους κράτη, όπως την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις μορφές που αυτές παίρνουν, μνημόνια ή άλλες.
Σ' αυτό το καθήκον θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και από τη θέση ευθύνης του εκπροσώπου της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού, του βουλευτή του ΚΚΕ.
Θα αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, για να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του  εργατικού κινήματος, στην ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας.
Να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε για να αποσπάσουμε όποιες κατακτήσεις είναι δυνατές για τα λαϊκά στρώματα, για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για τη λαϊκή αλληλεγγύη.
Για να διεκδικήσουν όσα έχασαν την περίοδο της κρίσης και για να μην πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, τα όποια επιδόματα δοθούν στην ακραία φτώχεια, αλλά να τα πληρώσουν όλα, αυτοί που τα χρωστάνε, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτός είναι ο πραγματικός αντίπαλος και είναι εδώ, παρών. Δεν έφυγε με την αλλαγή της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περνώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Το αντίθετο. Είναι εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος να αξιοποιήσει την κυβερνητική εναλλαγή, για νέα προνόμια, για μια καπιταλιστική ανάκαμψη.
Δηλαδή για μια συνολική ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, γιατί έτσι κι αλλιώς, ήδη έχουν ανακάμψει κάποιες επιχειρήσεις και όμιλοι.
Τα συγχαρητήρια - από τους εκπροσώπους των ομίλων, των βιομηχάνων, και άλλων εκπροσώπων του μονοπωλιακού κεφαλαίου - στη νέα κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστικά των προσδοκιών αλλά και των απαιτήσεων τους απ' αυτήν.
Φίλες και Φίλοι
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, που συγκροτήθηκε η νέα συγκυβέρνηση, το ΚΚΕ διατύπωσε κάποιες βασικές εκτιμήσεις, τις οποίες αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε:
1.   Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού, κάτι που θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Παρά την προπαγανδιστική φασαρία που ξεσηκώνει στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους δανειστές και τις επιμέρους διαφορές, θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές.
Αυτό το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν ονομαστεί μνημόνιο ή δεν έχει την τυπική μορφή του σημερινού μνημονίου, θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους, όπως είναι οι περικοπές για γενικευμένες δωρεάν, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.
2.  Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόγραμμα που και στις στρατηγικές του κατευθύνσεις και στις συγκεκριμένες προτάσεις της τετραετίας, κινείται στις ράγες της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ομίλων, της στρατηγικής της ΕΕ, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας υποβαθμίζει εργατικές και λαϊκές ανάγκες, συνθλίβει κατακτήσεις, υπόσχεται μόνο ορισμένα ψίχουλα "πτωχοκομείου" προς την πιο ακραία φτώχεια.
Για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας σε περισσότερους.
3.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει, επίσης, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξελίσσονται ακόμη περισσότερο σε παράγοντες υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τις αγορές και τις πρώτες ύλες και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.
Η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Ουκρανίας, παρά τους λεονταρισμούς, κράτησε μόλις τρεις μέρες απέναντι στους «εταίρους».
Τελικά την τέταρτη ημέρα η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία μ' αυτές που ήταν ήδη σε ισχύ και τις είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία κατακεραύνωνε τότε ως αντιπολίτευση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε απλά ελληνικά και χωρίς φιοριτούρες και ανέξοδους αστερίσκους, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια απόφαση που είναι πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς της περιοχής, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό.
4. Η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα στηρίχθηκε από  σημαντικές αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, της Ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς.
Συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, σημαντικών αστικών δυνάμεων της Γαλλίας και Ιταλίας προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με τη διαχείριση του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, προκρίνοντας την ονομαζόμενη επεκτατική αντί της ονομαζόμενης περιοριστικής πολιτικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε προεκλογικά και ο ΣΕΒ.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα, καλλιέργησε συστηματικά την παραπλανητική και εντελώς ψεύτικη θέση, ότι η ΕΕ αλλάζει σε θετική κατεύθυνση υπέρ των λαών, επειδή μετακινείται προς μια λιγότερο περιοριστική πολιτική, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση.
Γι' αυτό πανηγύρισε για τα μέτρα Ντράγκι που ουσιαστικά υποβοηθούν την κρατική παρέμβαση σε συνθήκες στασιμότητας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις παίρνουν φιλολαϊκά μέτρα.
Νοιάζονται για τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, τραπεζών, βιομηχάνων, προς τους οποίους θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα και τα οποία θα φορτωθούν και πάλι οι εργαζόμενοι.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες
Η ζωή γρήγορα θα επαληθεύσει και πάλι αυτές τις προβλέψεις του ΚΚΕ.
Αυτές τις μέρες με τα «πάρε- δώσε» και τα «σούρτα- φέρτα» σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ...
Τις συναντήσεις και αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του Ομπάμα, του Ολάντ, του Ρέντσι, της Μέρκελ και των υπουργών τους...
Αν και ακόμα δεν έχει ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι...
Γίνονται όλο και πιο  καθαρά, από ότι ήταν προεκλογικά, τα εξής:
ΠΡΩΤΟΝ:
Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπάλης και πίεσης μεταξύ των κυβερνήσεων και των αστικών τάξεων της ΕΕ για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών, για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος ανάκαμψης της Ευρωζώνης από τη στασιμότητα.
Για παράδειγμα η Ιταλία, η Γαλλία και άλλα υπερχρεωμένα κράτη, όπως είναι και η Ελλάδα, επιθυμούν να υπάρχει χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούν προγράμματα περικοπών εργατικών λαϊκών κατακτήσεων, κοινωνικών παροχών, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση δε μιλάει ούτε καν για ανάκτηση έστω ενός μεγάλου μέρους των τεράστιων απωλειών που είχε ο λαός αυτά τα χρόνια.
Διεκδικούν να περιορισθεί το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που σήμερα πάει στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, καθώς και, ορισμένες κρατικές επιδοτήσεις -άμεσα ή έμμεσα για επενδύσεις- να μην υπολογίζονται ως ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Αυτή είναι η ουσία της περίφημης «επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας».
ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση εμπλέκονται ενεργά και οι ΗΠΑ, εξ ου και τα μηνύματα δήθεν «αλληλεγγύης» του Ομπάμα προς την ελληνική κυβέρνηση, με κίνητρο τον περιορισμό της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Αφορά, και τον ανταγωνισμό του δολαρίου και του ευρώ, που αποτελούν διεθνή αποθεματικά νομίσματα.
Λέμε ξεκάθαρα, ότι από την έκβαση αυτού του αδυσώπητου οικονομικού - πολιτικού πολέμου, οι λαοί, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό.
Την ίδια στιγμή, που όλοι μαζί μιλάνε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στη γλώσσα τους, μεταρρυθμίσεις, είναι κυρίως μέτρα της λεγόμενης «μείωσης του κόστους εργασίας», δηλαδή αντεργατικά μέτρα.
Επιπλέον, είναι ένας πόλεμος με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, την περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, συνολικότερα της Ευρασίας.
ΤΡΙΤΟΝ:
Ομολογείται πλέον από την κυβέρνηση, ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει πρόγραμμα.
Κι όταν ακούμε πρόγραμμα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι εννοούν συμφωνία με τους εταίρους.
Το αν θα ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς...
Το αν θα ελέγχεται από υπαλλήλους της τρόικα ή απευθείας από τα «αφεντικά» τους, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ αλλά και τους μηχανισμούς εποπτείας που ήδη έχει συγκροτήσει η ΕΕ για όλες τις χώρες - μέλη...
Είναι δευτερεύον ζήτημα, δεν αλλάζει την ουσία και την ζοφερή για το λαό πραγματικότητα.
Γιατί το μνημόνιο είναι, επί της ουσίας, η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Είναι οι απαιτήσεις της κεφαλαιοκρατίας για ένταση, επέκταση της εκμετάλλευσης, που αντικειμενικά πλήττει  αυτοαπασχολουμένους, μικρομεσαίους αγρότες, προκειμένου να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, που σημαίνει ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
Αυτές τις βασικές δεσμεύσεις και αναδιαρθρώσεις μας καλούν στην ουσία να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γιούνκερ, ο Ντάισελνμπλουμ, καθώς και η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Ρέντσι.
Δηλαδή, και εκείνοι που εμφανίζονται ως αντίπαλοι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και εκείνοι που η ελληνική κυβέρνηση τους θεωρεί συμμάχους της.
Άλλωστε και οι μεν και οι δε, πλέον, μιλάνε για επιμήκυνση, άντε και κάποια μείωση των επιτοκίων για το χρέος.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Όλα τα πιθανά σενάρια διαπραγμάτευσης που έχουν πέσει στη συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας, και δημοσίως και «κεκλεισμένων των θυρών» έχουν ακόμα μια βασική παραδοχή:
Ότι ο λαός θα αποπληρώσει, νωρίτερα ή αργότερα, μεγάλο μέρος ενός κρατικού χρέους, από δάνεια και άλλα, από τα οποία όχι μόνο δεν ωφελήθηκε στο ελάχιστο, αλλά ούτε καν ευθύνεται για τη δημιουργία του όλα αυτά τα χρόνια, ούτε θα ευθύνεται βέβαια και από δω και πέρα.
Γι' αυτό άλλωστε και ο νέος Υπουργός Οικονομικών συνιστά «λιτό βίο». Άρα ανάπτυξη με λιτότητα για το λαό.
Αυτό ακριβώς εγγυάται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο - «λιτό βίο» για το λαό.
Γι' αυτό και ο νέος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέει ότι η κυβέρνηση θα κάνει διαχείριση της φτώχειας.
Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία, έχει ιδιαίτερη σημασία να μη στοιχηθεί η εργατική τάξη και ο λαός, κάτω απ' τη σημαία ξένων συμφερόντων, της αστικής τάξης, στις διαπραγματεύσεις της, που έχουν στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής στήριξης των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτά που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση, π.χ. τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, βάζει όρους σταδιακής προσαρμογής, αντισταθμίσματα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Γι' αυτό ο λαός πρέπει να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης, για ανάκτηση των απωλειών, για ικανοποίηση των αναγκών του, στο δρόμο της δικής του εξουσίας και οικονομίας.
Είναι κρίσιμο στον αγώνα του, στην ταξική πάλη, να μην εγκλωβιστεί στον λεγόμενο «εθνικό» στόχο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Να κατανοηθεί έγκαιρα, από σήμερα κιόλας, όσο γίνεται πιο πλατιά μέσα στο λαό, ότι ακόμα και η επιστροφή στο δρόμο των παλιότερων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, δε συμβαδίζει, αλλά αντιστρατεύεται την ανάκτηση των λαϊκών απωλειών της περιόδου της κρίσης και θα απαιτήσει νέες θυσίες των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Χωρίς καθυστέρηση, με επιμονή και υπομονή, πρέπει να δυναμώσει η καθημερινή προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε κλάδο, για να ανέβει το κλίμα μαχητικότητας και απαιτητικότητας των εργαζόμενων.
Για να μην αποδεχθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «ως περασμένα - ξεχασμένα», όσα έχασαν τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η πείρα για να μην παγιδευτεί ο λαός στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων.
Για να μη διαλέξει ανάμεσα σε όσους διαπραγματεύονται τους νέους όρους της σφαγής του.
Να πει όχι στην παθητική αναμονή και την μοιρολατρία.
Να οργανώσει την αντεπίθεσή του, για την ελπιδοφόρα διέξοδο: Της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων. Της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με το λαό το τιμόνι της εξουσίας, για το άνοιγμα του μόνου επίκαιρου και ρεαλιστικού δρόμου, για την πραγματική απελευθέρωση του ανθρώπου, της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, σοσιαλιστικής.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τιμήσει, όπως πάντα,  τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων των συνταξιούχων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Θα είναι μαζί τους, στο πλευρό τους, θα αποτελεί σημαντικό συστατικό μέρος μιας δυναμικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης.
Κριτήριό μας θα είναι να ενώσουμε όλους τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για το δίκιο τους, άσχετα από την επιλογή που έκαναν στις εκλογές της 25ης του Γενάρη.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει το ΚΚΕ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Τα κριτήρια με τα οποία θα δράσουμε είναι τα ίδια τα λαϊκά συμφέροντα, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η διεκδίκηση για την ανάκτηση απωλειών που είχαν στη διάρκεια της κρίσης.
Θα συμβάλλουμε στην άνοδο της απαιτητικότητας, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους των κυβερνητικών επιλογών, πίσω από διάφορους προπαγανδιστικούς θεατρινισμούς.
Το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο των κομμουνιστών βουλευτών και των συνεργαζόμενων μαζί τους, είναι η σύνδεση τους με τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, γενικότερα με τους τόπους δουλειάς, σε αντιπαράθεση με την εργοδοτική επιθετικότητα και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, με το καθεστώς της εκμετάλλευσης.
Θα είναι μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου στις εργατογειτονιές, στήριγμα των εργατικών, λαϊκών  κινητοποιήσεων.
Θα είναι η φωνή του λαού, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του, θα προσπαθήσει να εκφράσει τις αγωνίες, τα βάσανα του λαού μας. 
Θα καταγράφει, θα αναδεικνύει και θα παρεμβαίνει πολύμορφα για κάθε λαϊκό πρόβλημα και θα συνδυάζει αποτελεσματικά την εξωκοινοβουλευτική και την κοινοβουλευτική πάλη, με αναφορές, ερωτήσεις, επερωτήσεις, με κάθε πρόσφορο μέσο και σε συνεργασία με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. 
Θα συγκρουστούμε με τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου,  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με την αντιλαϊκή πολιτική και κάθε αντιλαϊκό μέτρο.
Θα απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων που χρησιμοποιούνται στο οπλοστάσιο των μονοπωλίων για να γονατίζουν το λαό μας.
Σε αυτά τα πλαίσια η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τις παρεμβάσεις της  στην  βουλή, θα  συμβάλλει:
- Στην αποκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης, στη διεκδίκηση της αποκατάστασης απωλειών των εργαζομένων και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, με κατεύθυνση τον φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης που προβάλλει το ΚΚΕ.
-  Το ΚΚΕ θα εξετάζει προσεκτικά κάθε νομοσχέδιο με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και σε περίπτωση που ανακουφίζουν πραγματικά τους εργαζόμενους θα τα υποστηρίζουμε, όπως άλλωστε κάναμε πάντα, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
- Θα συνεχίσουμε με ακόμη καλύτερη προετοιμασία και σχεδιασμό,   στοχευμένες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και θα συμβάλλουμε να κερδίζει έδαφος στο λαό η γραμμή της αντεπίθεσης και της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση του αγώνα.
- Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις νόμου και τροπολογίες:
  • Για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.
  • Για την ουσιαστική ανακούφιση - προστασία των ανέργων.
  • Για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα και στη βάση αυτή θα απαιτήσουμε την πραγματική επαναφορά του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 Ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της μεγαλοεργοδοσίας-πλουτοκρατίας και του κράτους τους.
  • Για την απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και άλλες προτάσεις νόμου.
Στην κατεύθυνση αυτή θα οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παρεμβάσεις μας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τις απλές και επίκαιρες ερωτήσεις, καθώς και τις επερωτήσεις.
Στο κέντρο της προσοχής μας θα είναι τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό μας και ιδιαίτερα την εργατική λαϊκή οικογένεια, με το  τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την απαράδεκτη κατάσταση στον χώρο της υγείας - πρόνοιας και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία με τις μεγάλες ελλείψεις.
Στο χώρο της υγείας όπου ουσιαστικά ακόμα και με την κατάργηση του 5ευρου, δεν υπάρχει πρόσβαση για τον άνεργο, τον εργάτη και την εργάτριες, το συνταξιούχο, τις λαϊκές οικογένειες και λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε εργαστήρια και υποδομές, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στο ακριβό φάρμακο και την ανύπαρκτη περίθαλψη και πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες και τόσα άλλα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά όσοι και όσες έχουν την ατυχία να βρεθούν στην ανάγκη περίθαλψης των ίδιων, συγγενικών ή αγαπημένων προσώπων τους.
Επίσης στην κατάσταση στον χώρο της παιδείας όλων των βαθμίδων, από την προσχολική αγωγή και τον παιδικό σταθμό, μέχρι την τριτοβάθμια και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, αλλά και την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση, με τα τεράστια οικονομικά βάρη που επωμίζεται και πληρώνει καθημερινά η εργατική λαϊκή οικογένεια.
Στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, στην πάλη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και τόσα άλλα, που θα τα αναπτύξουμε και πιο αναλυτικά και κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αλλά και σε όλη τη συνέχεια της κοινοβουλευτικής αυτής, θητείας.
Ιδιαίτερα όμως σήμερα θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του χρόνιου οδυνηρού προβλήματος που συνδέεται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος, με την έλλειψη αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά στις πρόσφατες καταστροφές στην Άρτα, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα, στον Έβρο και σε άλλους νομούς και περιφέρειες της χώρας, όπως και σε γειτονιές των μεγαλουπόλεων, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια.
Και από αυτή την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας δηλώνουμε ότι θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα και για τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών αλλά όσων ακόμα παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από προηγούμενες καταστροφές.
Φυσικά, όλα τα θέματα και οι παρεμβάσεις μας δεν μπορούν να αναλυθούν σε αυτή την πρώτη συνεδρίασή μας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και η ίδια η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, τα βοηθητικά τμήματα και οι τεχνικές υπηρεσίες, θα ασκούν συγκεκριμένο δημιουργικό έλεγχο, θα δίνουν την κατάλληλη βοήθεια στο έργο μας, που θα σφραγίζεται από μια βαθιά συλλογική, δημιουργική συζήτηση, ανάπτυξη συλλογικής και ατομικής πρωτοβουλίας.
Με γνώμονα μόνο το δίκαιο του αδύνατου, του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, του αγρότη, του επαγγελματία, του νέου και της νέας, τόσο στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, τις άλλες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, από την Κρήτη, έως την Θράκη, όσο και στην ύπαιθρο, στα χωριά μας, στα νησιά μας.
Φίλοι και φίλες
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μαζί με το σχεδιασμό της δουλειάς της συζήτησε και κατέληξε στον εξής καταμερισμό:
1. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής Β' Αθηνών και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας.
2. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αχιλλέας Κανταρτζής.
3. Μέλη της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι οι: Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Λαμπρούλης και ο Γιώργος Μαρίνος.
4. Για Αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας.
Ευχόμαστε ξανά, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καλή δύναμη, καλή δουλειά και καλή υγεία σε όλους και όλες

Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: