Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δίωρη στάση εργασίας και μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Νορβηγία. Γράφει ο Red Star.

Εθνική Απεργία (2ώρη στάση εργασίας στις 28 Γενάρη) πραγματοποιήθηκε στη παγωμένη Νορβηγία. Γράφει ο Red Star

Και όμως και στη καπιταλιστική Νορβηγία που βρίσκεται εκτός Ε.Ε. οι πολίτες απεργούν και το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας παρά ότι στις τελευταίες εκλογές του 2013 έλαβε μόλις το 0,1 % (!) συμμετείχε και αυτό με τις μικρές δυνάμεις του στις κινητοποιήσεις.


Στο Όσλο πάνω από 20 χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και στο κόσμο μίλησαν οι ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Αποδοκιμάστηκαν οι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αντεργατικά μέτρα, ενώ αντίθετα χειροκροτήθηκαν θερμά οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος (σοσιαλδημοκράτες που αν και έλαβαν το 30.8 % στις εκλογές του 2013 δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση) και του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος (κάτι σαν το δικό μας ΣΥΡΙΖΑ που είχε λάβει το 4,1 % στις τελευταίες εκλογές).

Μη φανταστείτε καμιά 24ωρη ή 48ωρη απεργία, αλλά μια απλή δίωρη στάση εργασίας από τις 2 ως τις 4 το μεσημέρι.Αλλά και αυτή η κινητοποίηση ήταν πρωτόγνωρη για τους Νορβηγούς. Και σίγουρα είναι μια αρχή για να αφυπνιστεί η εργατική τάξη σ' αυτή τη Σκανδιναβική χώρα.



Η συμμετοχή του κόσμου κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν παραπάνω από ικανοποιητική για τα δεδομένα της χώρας ( Δείτε τη φωτογραφία από τη κινητοποίηση από τη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας το Σταβάνγκερ ).

Πηγή φωτογραφίας : http://stavangerdailyphotobygw.blogspot.gr/

Υπολογίζεται από Νορβηγικά ΜΜΕ ότι απήργησαν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι ( σε μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,1 εκατομμύρια δηλαδή λιγότερο από το μισό της Ελλάδας)

Η είδηση για την απεργία αναδημοσιεύεται από τον σημερινό Ριζοσπάστη και την παραθέτω αυτούσια παρακάτω :

------------------------------------------------------------------------------------

"Δίωρη γενική στάση εργασίας, που χαρακτηρίστηκε εθνική πολιτική απεργία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Νορβηγία, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν στη νέα αντεργατική νομοθεσία, την οποία προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα επιδιώκεται να αυξηθούν οι υπερωρίες - περιλαμβάνουν και την Κυριακή - που ο εργοδότης θα μπορεί να απαιτήσει από τον εργαζόμενο από 10 σε 15 ώρες τη βδομάδα και από 25 έως 30 ώρες το μήνα. Για χώρους εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις προτείνει μετά από συμφωνία με το Σωματείο να μπορούν να αυξάνονται οι υπερωρίες από 15 σε 20 ώρες ανά βδομάδα και 40 σε 50 ώρες μήνα, με ό,τι κινδύνους δημιουργούνται για πιθανότητα ατυχήματος στους χώρους. Επίσης η δοκιμαστική περίοδος εργασίας επεκτείνεται από τους 6 στους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, προωθείται και η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Πρόκειται, δηλαδή, για τα ίδια αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται και στην ΕΕ (η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ) και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε υψηλό χρέος, αλλά που κριτήριο είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζομένων.
Το ΚΚ Νορβηγίας κατήγγειλε την αντεργατική νομοθεσία και συμμετείχε με δικά του μπλοκ στις κινητοποίησες που έγιναν σε τουλάχιστον 15 πόλεις." (Παραπομπή στο Ριζοσπάστη)


Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: