Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κέρδος και Υγεία σε ευθεία αντίθεση.Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδας «ΗΠΑΡχω».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία 

του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω».

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων
 
Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ότι λειτουργεί μόνο ένα μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν πάρει πιστοποίηση ως μεταμοσχευτικά κέντρα δύο νοσοκομεία στην Αθήνα και δεν έχουν λειτουργήσει έως σήμερα. Εθεσαν το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης και της έλλειψης ιατρείων και θαλάμ
ων στα νοσοκομεία για παρακολούθηση και νοσηλεία των μεταμοσχευθέντων, λόγω και των συχνών επιπλοκών που έχουν. Επίσης, ότι πληρώνουν οι ίδιοι τις αναγκαίες και κρίσιμες εξετάσεις που υποβάλλονται για τον έλεγχο της μεταμόσχευσης, επειδή αυτές δεν έχουν «κοστολογηθεί», καθώς επίσης και τη συμμετοχή στη φαρμακευτική τους δαπάνη. Επίσης, επισήμαναν το πρόβλημα της μη έγκαιρης έγκρισης για μεταμόσχευση στο εξωτερικό και της κάλυψης των δαπανών τους, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής στις δαπάνες μεταμόσχευσης στα νοσοκομεία στο εξωτερικό.
Από τη μεριά του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προβάλει την ανάγκη για την προώθηση και την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, ως ένα στρατηγικό και πολύ ευαίσθητο τομέα στο σύστημα Υγείας, που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Επισήμανε ότι ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων με βάση τις ανάγκες είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου, δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, γιατί κέρδος και Υγεία είναι σε ευθεία αντίθεση. Ενα δημόσιο σύστημα Υγείας καλά στελεχωμένο, με ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία, πανεπιστήμια, τόπους εργασίας. Με ανάπτυξη και επαρκή στελέχωση των ΜΕΘ με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με οργάνωση διεπιστημονικών ομάδων που θα εξασφαλίζουν την ανεύρεση δοτών μοσχευμάτων, με δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας μεταμοσχευτικά κέντρα, με πλήρη και καλό συντονισμό διασύνδεσης με τις ΜΕΘ, που μόνο από εκεί μπορούν να εξασφαλιστούν τα επαρκή μοσχεύματα. Επίσης, τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου ν' αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις σ' αυτά τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με το ίδιο το δικαίωμα της ζωής των ηπατικών ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: