Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής φέρνει η επίσπευση της εκλογής Πρόεδρου.Η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τον Σταύρο Δήμα επέλεξε για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος την ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται, για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. 
Στο διάγγελμά του αιτιολόγησε την απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών».
 Όπως είπε, «ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό». Πρόσθεσε πως «με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το μνημόνιο εποχή».
Με το βλέμμα στραμμένο στην αναζήτηση των 180 βουλευτών, ανέφερε ότι ο Σταύρος Δήμας «ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό». Επίσης ισχυρίστηκε ότι με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην «επόμενη μέρα, της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης», αποκρύπτοντας ότι η «επόμενη μέρα» συνδέεται με τη συνέχιση των σκληρών μέτρων, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχουν τα μνημόνια ή η «γραμμή προληπτικής στήριξης».
Στο όνομα της «κρισιμότητας» των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για το νέο Πρόεδρο θα ξεκινήσουν στις 17 Δεκέμβρη. Η απόφαση για την επίσπευση της διαδικασίας αποφασίστηκε σε μυστική συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την απόφαση του Eurogroup να δοθεί δίμηνη παράταση στο μνημόνιο για να «κλείσουν» τα παζάρια για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την «επόμενη μέρα».  
Ενότητα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η ενότητα που επικαλέστηκε ο Σταύρος Δήμας στις πρώτες του συνομιλίες με τους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την προεδρία της Δημοκρατίας. 
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και πρώην επίτροπος της ΕΕ υποστήριξε ότι «χρειάζεται ενότητα από όλους για να βγει η χώρα από την κρίση» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την στήριξη της υποψηφιότητας του. 
Η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει 121 βουλευτές για να μπλοκάρει τη διαδικασία και να γίνουν εκλογές. Τα δύο κόμματα κονταροχτυπιούνται για να διαχειριστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να «διαπραγματευτούν» τους όρους για τα νέα δεινά που θα φέρουν στο λαό.
Για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών (200). Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες όπου απαιτούνται πάλι 200 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε μέρες, αλλά αυτή τη φορά απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 ψήφοι). Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές.
Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Καμιά καθυστέρηση στη λαϊκή κινητοποίηση, στο όνομα της αναμονής για τη διαπραγμάτευση, για τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές.
Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης.
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσχετα από το πρόσωπο που θα προταθεί, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά την επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε Βουλή και κυβέρνηση.
Μέσα απ’ αυτή την εξέλιξη, η μεν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποσπάσει την ευρύτερη συναίνεση στην υλοποίηση νέων αντιλαϊκών επιλογών, ο δε ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτός να αναλάβει τη διαχείριση και διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία σε κάθε περίπτωση εξελίσσεται σε βάρος του λαού. Άλλωστε και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, για να βρει τους 180, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για να βρει τους 121, συμμαχώντας ακόμη και με "μνημονιακούς" βουλευτές, στόχο έχουν να μετατρέψουν το λαό σε παθητικό θεατή των εξελίξεων, να αναζητά δήθεν τον "καλύτερο" διαπραγματευτή εντός των αντιλαϊκών τειχών.
Αυτό που έχει άμεση ανάγκη ο λαός είναι ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Οι αντιλαϊκές εξελίξεις δεν μπορούν να αποτραπούν από κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τα δεσμά διαρκείας της ΕΕ και "πίνουν νερό" στο όνομα της ανάκαμψης του κεφαλαίου, που πατάει πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων και απαιτεί την κατεδάφιση και όσων έχουν ακόμη απομείνει όρθια, σε όφελος των ίδιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις ερχόμενες εκλογές, γιατί αποτελεί τον πραγματικό, μοναδικό αντίπαλο στα μονοπώλια και την ΕΕ των μνημονίων διαρκείας.
Γιατί θα σταθεί απέναντι σε κυβερνήσεις, της μιας ή της άλλης διαχειριστικής εκδοχής, που όχι μόνο δεν εγγυώνται την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών για το λαό, αλλά υπηρετούν τον ίδιο δρόμο που μας οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες.
Γιατί το ΚΚΕ αποτελεί τη δύναμη που, χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, θα μπει μπροστά στον αγώνα του λαού, για να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα, να διεκδικήσουμε κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών. Να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο, που είναι να απαλλαγεί οριστικά ο λαός και η χώρα από τα δεσμά της ΕΕ και του χρέους, από τις αλυσίδες των μονοπωλίων, να έρθει ο ίδιος ο λαός στην εξουσία».
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: