Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πιο ώριμη και ατσαλωμένη η ΚΝΕ μπροστά στο 11ο Συνέδριό της.

 Με αφορμή την ολοκλήρωση της προσυνεδριακής διαδικασίας μιλούν στον 

«Ριζοσπάστη» δύο μέλη του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης 



 Από την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη έως και την Κυριακή 21 Δεκέμβρη θα διεξαχθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ. Μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο. Χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».
Τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου θα παρακολουθήσουν δεκάδες αντιπροσωπείες ξένων Οργανώσεων, που παράλληλα θα έχουν κι ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων και δραστηριοτήτων, ενώ στην έναρξη του Συνεδρίου, όπου θα παρουσιαστεί η εισήγηση, έχουν προσκληθεί δεκάδες άνθρωποι από χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Αθλητισμού, συνδικαλιστές, βετεράνοι του Κόμματος κ.ά.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής της ΚΝΕ και η πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία. Τώρα, εκατοντάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις όλης της χώρας προετοιμάζονται με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, ενώ παράλληλα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν αυτό το διάστημα μαζική πολιτική δραστηριότητα, παρέμβαση στις εξελίξεις και μπροστά στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
Με αφορμή την ολοκλήρωση των Συνδιασκέψεων και λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του 11ου Συνεδρίου, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την προσυνεδριακή διαδικασία με τον Πέτρο Μαρκομιχάλη και τον Σωτήρη Παρίση, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

 
-- Τι περιελάμβανε η προσυνεδριακή διαδικασία, που πλέον έχει ολοκληρωθεί;
Πέτρος Μαρκομιχάλης: Η συζήτηση ξεκίνησε με τη δημοσίευση των Θέσεων στις 6 Σεπτέμβρη, πριν από το Φεστιβάλ. Η προσυνεδριακή διαδικασία συμπεριέλαβε τη συζήτηση σε όλες τις ΟΒ της Ελλάδας σε δύο συνεδριάσεις, αρχικά παρουσίαση των Θέσεων του ΚΣ και ερωτήσεις και στη συνέχεια, τοποθετήσεις των μελών των ΟΒ. Ακολούθησαν οι Τομεακές Συνδιασκέψεις και οι Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Καθ' όλη αυτή τη διάρκεια έγινε ένας μεγάλος προσυνεδριακός διάλογος. Παράλληλα, έγινε και δημόσιος διάλογος μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή», όπου δημοσιεύθηκαν 114 άρθρα στελεχών, μελών και φίλων της Οργάνωσης.
Εγινε συζήτηση πάνω στις Θέσεις του ΚΣ, για τη λειτουργία και τη δράση της Οργάνωσης μέσα στη νεολαία, αλλά και το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της ΚΝΕ με βάση το νέο Καταστατικό που προτείνεται στο 11ο Συνέδριο, το οποίο ακουμπάει στις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, στην απόφαση του 19ου Συνεδρίου του.
Μιλήσαμε με χιλιάδες νέους και νέες και η συζήτηση αυτή κορυφώνεται αυτό το διάστημα με εκδηλώσεις που κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, σε όλους τους χώρους και τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.

 
Σωτήρης Παρίσης: Ακόμα, μέσα από τις Συνδιασκέψεις προχωρήσαμε σε μια αναδιάταξη των πρώην Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου και Βορειοδυτικής Ελλάδας, από την οποία προέκυψαν τρεις νέες Οργανώσεις Περιοχής: Η Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Η Οργάνωση Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και η Οργάνωση Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει πλέον Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία.
-- Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που εξάγετε από την προσυνεδριακή διαδικασία;
Σ. Π.: Εχει σημασία να ξεχωρίσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκε όλη η προσυνεδριακή διαδικασία. Φάνηκε η δυνατότητα που κατακτούν οι Οργανώσεις μας να συνδυάζουν τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά τους. Ετσι είχαμε πλούσια εσωοργανωτική ζωή με τις Συνδιασκέψεις και τη συζήτηση για το Συνέδριο, παράλληλα και μαζί με την πλούσια δράση για την ανάπτυξη της πάλης της νεολαίας. Για να μη δεχτούμε να ζήσουμε με ψίχουλα, για να παλέψουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, και τις δυνατότητες για να ικανοποιηθούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν. Από τη συζήτηση στις Οργανώσεις φάνηκε το πώς η πείρα που συγκεντρώθηκε από την παρέμβαση της ΚΝΕ δέθηκε με τις Θέσεις του Συνεδρίου, βγήκαν συμπεράσματα πλούσια που δένονται και με τα καθήκοντα που βάζει το ίδιο το 11ο Συνέδριο.
Η πείρα που συγκεντρώνεται από όλους τους χώρους και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία, ενισχύει τον κύριο προβληματισμό που θέτουν οι Θέσεις του ΚΣ για το πώς η ΚΝΕ θα στέκεται στο πλευρό του ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες και θα ανταποκρίνεται στην αποστολή της. Κύριο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν το θέμα της οικοδόμησης γερών ΚΝίτικων Οργανώσεων σε όλους τους χώρους, πράγμα που ήταν και στόχος μας να προκύψει από την προσυνεδριακή διαδικασία. Ιδιαίτερα απασχόλησε το κύριο καθήκον που έχουμε μπροστά μας για οικοδόμηση στους χώρους που ιεραρχούμε, συζητήθηκε το γιατί και το πώς θα οικοδομήσουμε γερές Οργανώσεις στους χώρους που προετοιμάζουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους χώρους της εργασίας και της κατάρτισης, της μαθητείας, των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ, των ΤΕΙ, αλλά βέβαια και των πανεπιστημίων.
-- Πόσο πλατιά διαδόθηκαν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριο και πόσο απλώθηκε η συζήτηση αυτή στη νεολαία;
Σ. Π.: Είναι χιλιάδες οι νέοι που δεν είναι μέλη της Οργάνωσης και που πήραν και διάβασαν τις Θέσεις. Είναι χιλιάδες οι φίλοι και οι οπαδοί της ΚΝΕ που ακουμπάνε πάνω στην Οργάνωση και που μέσα από τη συζήτηση για το Συνέδριο έδειξαν ότι περιμένουν περισσότερα πράγματα από την ΚΝΕ και έτσι ανεβάζουν και τη δική μας απαιτητικότητα για τη δράση μας. Αυτοί οι νέοι πέρασαν το προηγούμενο διάστημα μέσα από συσκέψεις, εκδηλώσεις κι άλλες πρωτόβουλες δράσεις των Οργανώσεων, είπαν γνώμη και προτάσεις για τις Θέσεις, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και κάποιοι έγραψαν και στον προσυνεδριακό διάλογο.
-- Ποια είναι η συμβολή των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ;
Π. Μ.: Οι Κομματικές Οργανώσεις βοήθησαν, ενίσχυσαν και συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΝΕ. Η ΚΝΕ άλλωστε καθοδηγείται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά από το ΚΚΕ. Βασικά όπλα και για την ενίσχυση, την ισχυροποίηση της ΚΝΕ είναι το πρόγραμμα και το καταστατικό του Κόμματος, οι αποφάσεις της Πανελλαδικής του Συνδιάσκεψης για τη νεολαία. Με βάση αυτά μελετήσαμε τις θέσεις του 11ου Συνεδρίου.
Σ. Π.: Ετσι, πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας, πιο ώριμα η ΚΝΕ θα σταθεί στο πλευρό του Κόμματος το επόμενο διάστημα και θα είναι καθοριστική η συμβολή του Κόμματος και για να μπουν οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας στη ζωή.
Π. Μ.: Παράλληλα, πρέπει να πούμε ότι είναι εκατοντάδες τα στελέχη που γαλουχήθηκαν και ωρίμασαν μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ και τώρα, μέσα από τη διαδικασία των Συνδιασκέψεων, πέρασαν στις γραμμές του Κόμματος και ανέλαβαν χρεώσεις στο Κόμμα.
Σ. Π.: Αυτό άλλωστε πρέπει να είναι και ο στόχος κάθε μέλους της ΚΝΕ: Να μπορεί επάξια να πάρει τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και να αξιοποιηθεί σε κομματικές ευθύνες και χρεώσεις, όπου του ζητηθεί.

Πηγή : rizospastis.gr
Γ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: