Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Στην κρίση του καπιταλισμού κανένας μόνος! Οργανώσου στην ΕΔΟΝ.

Του Χρίστου Μιχαήλ

 Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λεμεσού




Συμπολίτισσες Συμπολίτες νέες και νέοι,
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, η κυπριακή κοινωνία σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στη σκιά της απογοήτευσης και της απαξίωσης για ότι έχει σχέση με οργανωμένα σύνολα και ιδιαίτερα κόμματα.
Την ίδια ώρα, γίνεται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Το κοινωνικό κράτος, που οι προηγούμενες γενιές μέσα από πολύπονους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες αξιώθηκε να οικοδομήσει, ξηλώνεται. Το δικαίωμα στη μόρφωση, γίνεται προνόμιο των λίγων. Το  δικαίωμα στην υγεία δέχεται κι αυτό απανωτά κτυπήματα. 
Η προοπτική από τη νέα γενιά έχει χαθεί, αφού η ανεργία στους νέους καλπάζει και είναι ανεξέλεγκτη. Οι όροι εργασίας γίνονται όλο και πιο εξευτελιστικοί και φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι το κατά πόσο θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη μέρα να είμαστε στη δουλειά για να τους μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη τους.
Το όραμα για απόκτηση δικής μας κατοικίας απομακρύνεται συνεχώς και διέξοδος φαίνεται να μην υπάρχει, αφού οι τράπεζες συνεχίζουν τον αισχροκερδή τους ρόλο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες φαίνεται να απειλούνται με εξώσεις από τα σπίτια τους λόγω των εκποιήσεων.
Τα πιο πάνω φαινόμενα σε συνδυασμό μεταξύ τους, δημιουργούν ένα καταθλιπτικό περιβάλλον γύρω μας. Προφανώς και όλα φαντάζουν ένα ανυπέρβλητο τοίχος που μας οδηγεί σε μια συνεχή εσωστρέφεια και αποδοχή της κατάστασης ως έχει. Δεν μπορεί να είναι αυτή η συνέχεια της ιστορίας!
Εμείς η νεολαία του τόπου, δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες των  αποφάσεων και των επιβουλών ξένων, που σκοτώνουν τα όνειρα μας για μια αξιοπρεπή ζωή στον τόπο μας.
Εμείς οι ΕΔΟΝίτες, με την αμόλυντη μέχρι σήμερα δράση και παρουσία μας, στέλλουμε ηχηρό κάλεσμα προς όλη τη νεολαία της Λεμεσού να συστρατευτεί μαζί μας, έτσι ώστε μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έξοδο της κοινωνίας από τα αδιέξοδα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες και ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις ότι είμαστε αλάνθαστοι. Λάθη κάναμε και θα κάνουμε. Τούτη την ώρα όμως, δεν είναι η ώρα της δικαίωσης ή της διάψευσης των κατήγορων μας, είναι η ώρα να δούμε το μέλλον και το δικό μας αύριο.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι, αυτή τη στιγμή πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η νεολαία να επιστρέψει στις δουλειές και να επιστρέψει με δικαιώματα σοβαρά και όχι για ένα καρβέλι ψωμί. Δεν φταίει κανένας άνεργος. Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Δεν πρέπει να νιώθει κανένας ντροπή γιατί δεν έχει δουλειές να δουλέψει. Σε κάθε κρίση του καπιταλισμού πάντα η ανεργία κάλπαζε. Ντροπή θα είναι κάποιος να αποδεχτεί την κατάσταση της ανεργίας, χωρίς να αγωνιστεί ενάντια στην εκμετάλλευση των εργοδοτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΔΟΝ θα εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις της σε ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα που αξίζει να δοθεί, έτσι ώστε η γενιά μας να μην είναι καταδικασμένη στη μιζέρια.
Καλούμε τον κάθε νέο εργαζόμενο ή άνεργο, τον μαθητή και κάθε τον προοδευτικό συμπολίτη μας, να οργανωθεί στην ΕΔΟΝ. Στην κρίση κανένας μόνος δεν μπορεί! Ας βρούμε ο κάθε ένας στήριγμα στον άλλον, ας θέσουμε από κοινού στόχους υλοποιήσιμους και ας αγωνιστούμε μαζικά να τους υλοποιήσουμε.
Η πανανθρώπινη ιδεολογία της Αριστεράς ας βρει φωνή και δύναμη μέσα από τους αγώνες του κάθε ενός μας, χωρίς να μπαίνει το εγώ πάνω από το εμείς, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Ήδη καθυστερήσαμε…

26 Αυγούστου 2014

Είναι βαρύς ο αγέρας σαν μολύβι

Φωνάζω, φωνάζω, φωνάζω
Ελάτε γρήγορα σας φωνάζω
Να λειώσουμε το μολύβι

Κάποιος μου λέει
Φωτιά θα πάρεις απ’ την ίδια σου φωνή
Θα γίνεις στάχτη
Στάχτη σαν τον Κερέμ 
Που κάηκε απ’ τον έρωτά του

Και εγώ του λέω
Ας καώ, ας γίνω στάχτη σαν τον Κερέμ

Αν δεν καώ εγώ
Αν δεν καείς εσύ
Αν δεν καούμε εμείς
Πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη

                                                Ν. Χικμέτ

Πηγή : ΕΔΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: