Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Στα φασονατζίδικα με το κάλεσμα για το διήμερο στο ΦΙΞ.Εξορμήσεις σε μετανάστες εργάτες από την Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας.

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ προετοιμάζει το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους. 



Οι εκδηλώσεις φέτος θα γίνουν στις 27 και 28 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, με σύνθημα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου». Στόχος των Κομματικών Οργανώσεων είναι το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα, που θα δυναμώσει τους δεσμούς με τους μετανάστες εργάτες και θα συμβάλλει στην επιτυχία του διημέρου.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας είναι από αυτούς που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μεταναστών εργαζομένων. Ειδικά στις επιχειρήσεις που δουλεύουν φασόν, απασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν μετανάστες. Οι Κομματικές Οργανώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟΑ, έχουν καταρτίσει και υλοποιούν αυτές τις μέρες σχέδιο εξορμήσεων στα δεκάδες φασονατζίδικα που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Τη Δευτέρα έγιναν εξορμήσεις στην περιοχή του κέντρου και σήμερα, Τρίτη, συνεχίστηκαν στα Πατήσια.
Οι όροι και οι συνθήκες δουλειάς είναι παντού οι ίδιοι: Σε υπόγεια και ορόφους πολυκατοικιών, συχνά πίσω από κλειδωμένες πόρτες, δουλεύουν εκατοντάδες μετανάστες. Οι περισσότεροι κατάγονται από χώρες της Ασίας, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν. Ωράριο δεν υπάρχει και η δουλειά προσαρμόζεται στις ανάγκες της παραγωγής. Μετά από λίγο καιρό, το πιθανότερο είναι, στην πλειοψηφία τους, να βρεθούν ξανά άνεργοι, μέχρι ο εργοδότης να τους χρειαστεί για κάποια καινούργια παραγγελία. Πληρώνονται με την ώρα, 3 ευρώ πάνω - κάτω, κι αυτά όμως σπάνια τα παίρνουν στην ώρα τους.
Η ανασφάλιστη δουλειά είναι ο κανόνας. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς, ο εξαερισμός των περισσότερων χώρων είναι ελλιπής, σε λίγα τετραγωνικά δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι και μηχανές. Κλιματισμός δεν υπάρχει και οι θερμοκρασίες γίνονται ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά στους χώρους που σιδερώνουν. Στους μετανάστες κυριαρχεί η ανησυχία για τα χαρτιά τους, η αγωνία να εξασφαλίσουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ το κυνηγητό και η καταστολή εναντίον τους εντείνεται. Κάτω από την αγωνία και το φόβο, αναγκάζονται να αποδεχθούν όλα τα παραπάνω.
Το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΟ Αττικής δεν περιορίζεται στη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διημέρου αλλά αφορά την ανάγκη κοινής οργάνωσης και πάλης μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων. Στην προσπάθεια αυτή το Διήμερο θα παίξει το δικό του ρόλο, καθώς στο χώρο θα βρίσκονται μια σειρά σωματεία, ανάμεσά τους και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, για να συζητήσει με τους μετανάστες που εργάζονται στον κλάδο, να τους φέρει σε επαφή με χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους, που δρουν μέσα από τις γραμμές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: