Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Απλωσε «δίχτυα» κι αναμένει την «ψαριά» !

Σαν έτοιμοι από καιρό, δυνάμεις και «αδέσποτα» στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος όπως η ΔΗΜΑΡ, ο Μ. Μπόλαρης, ο Θ. Παραστατίδης, o Π. Μουτσινάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή του εκδήλωση, με πρόσχημα τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί σε μια καταρχήν «επιθεώρηση» δυνάμεων, πρόθυμων να βάλουν πλάτες στο στόχο για εκλογές και ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, προσφέροντάς τους και το απαραίτητο άλλοθι για το πρώτο βήμα προσέγγισης που θα κάνουν.

Αλλωστε, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν εκφράζει εναντίωση από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, αλλά αγωνία μήπως και η καπιταλιστική ανάπτυξη στερηθεί πολύτιμα εργαλεία στήριξής της. Από την ίδια σκοπιά στήριξε στο παρελθόν μετοχοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ψήφισε το Μάαστριχτ, τη «μήτρα» της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.
Για το ζήτημα αυτό εξάλλου αναφέρει σε χτεσινή του ανακοίνωση πως, «για το ΣΥΡΙΖΑ, ο δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος του ενεργειακού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η αναβαθμισμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, ΔΕΗ πρέπει και μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο». Θυμίζουμε και τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη βιομηχανία, ειδικότερα στην ενεργοβόρα, για μείωση του κόστους ενέργειας.
Ο Μ. Μπόλαρης ανακοίνωσε (ρ/σ «Real») τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και ταυτόχρονα εξήγησε τι είδους είναι οι διαφωνίες του με τα προωθούμενα μέτρα: «Καταλαβαίνω τη λογική της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να υπάρξει, δεν καταλαβαίνω και δε συμφωνώ καθόλου με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Παραστατίδης δήλωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει, όπως και ο Ο. Βουδούρης, που, ευκαιρίας δοθείσης, υποστήριξε τη σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων, μιας και «η Αριστερά από μόνη της δεν αρκεί για να κυβερνήσει», ομοίως ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μουτσινάς. Θετικά εκφράστηκε και η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, αφού εκτιμά ως πιθανές τις εκλογές τον Οκτώβρη, επικροτεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «παρούσα». Μάλιστα, καταγγέλλει, δείχνοντας το ΠΑΣΟΚ, την προσπάθεια απαξίωσης «προσώπων και δυνάμεων του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντάς τον σαν το «πρώτο βιολί» μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Εντούτοις επισημαίνει με νόημα ότι«υπάρχουν και οι ευρύτερες σοσιαλιστικές δυνάμεις, που κυρίως προέρχονται από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ με αναφορές στο λαό, στους κοινωνικούς χώρους, στις τοπικές κοινωνίες».
Χτες, άλλωστε, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με κοινή τους δήλωση για τη ΔΕΗ προαναγγέλλουν τη συμμετοχή του κόμματος στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το νέο ενεργειακό πρότυπο που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα προς συζήτηση μεταξύ όλων αυτών που ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Κι έχει ως προαπαιτούμενο το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», αναφέρουν οι Ε. Ζορκάδης, Δ. ΛουκάςΧ. Σταυρόπουλος, Θ. Φωτεινός.
Στο μεταξύ ο Ν. Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα» υπερασπίστηκε τα ανοίγματα σε δυνάμεις που χρεώνονται την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από κυβερνητικές θέσεις, λέγοντας πως αυτά τα ανοίγματα έκαναν το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. «Ηταν πολύ ρητές οι διατυπώσεις των αποφάσεών μας: Βεβαίως και καλείται η ΔΗΜΑΡ να συμβάλει στη δική μας πορεία. Και απολύτως απευθυνόμαστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.
Εκφράζοντας άλλη άποψη για το δρόμο που θα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ κοντύτερα στην αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ο Γ. Μηλιός δήλωσε:«Χρειαζόμαστε να πορευτούμε προς την κοινωνία και τον κόσμο. Οχι προς τον πολιτικό κόσμο που είναι μέσα στη Βουλή».
Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του, με μια ανακοίνωση που αντανακλά τους ανταγωνισμούς στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ για «κήρυγμα αποστασίας» και όσα προερχόμενα από το ίδιο στελέχη σπεύδουν να ανταποκριθούν στο φλερτ σαν «εκπροσώπους του δήθεν προοδευτικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού».
Χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφη, παραπλανητική και υποκριτική την«κεντροαριστερή στροφή του κ. Τσίπρα», μιας και, όπως λέει, στην απόφαση της ΚΕ εντοπίζεται «μια "ποινικοποίηση" της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αποτελεί "ανάχωμα για να αποκοπεί η δυναμική του" και αιτία όλων των δεινών της χώρας», ενώ μέμφεται σαν κήρυξη πολέμου και το σημείο της απόφασης όπου αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση της κεντροαριστερής ανασύστασης είναι κεντρικό πρωτεύον καθήκον για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονικό ρόλο».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: