Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Φιλορώσοι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία !

 Πλήθη φιλορώσων διαδηλωτών εισέβαλαν την Κυριακή σε κυβερνητικά κτίρια σε δύο μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ρωσόφωνη.


Στο Ντονέτσκ περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωναν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.


Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να υψώσουν τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως "Ντονέτσκ, ρωσική πόλη", "Δώστε μας δημοψήφισμα" για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή "Έξω το ΝΑΤΟ".

Ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο Λουάνσκ, περίπου 30 χλμ δυτικά των ρωσικών συνόρων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι περικύκλωσαν τα τοπικά κυβερνητικά κτίρια και στη συνέχεια κρέμασαν τη ρωσική σημαία.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στη Λιθουανία και όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, του οποίου είναι πρόεδρος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η ανατολική Ουκρανία ήταν το προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και περίπου οι μισοί κάτοικοι αυτής της περιοχής είναι ρωσικής καταγωγής.
Μετά, δε, την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και της σύνδεσής της με τη Ρωσία έχουν πληθύνει οι φωνές για ανάλογο δημοψήφισμα και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.


Πηγή : Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: