Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Θανάσης Παφίλης : Απάντηση στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Μ. Ψύλλο παραχώρησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Θ. Παφίλης, απ' όπου και τα αποσπάσματα που ακολουθούν:


-- Κύριε Παφίλη, είστε βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης. Βλέποντας και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες να είναι σχεδόν όλοι κομματικά στελέχη του ΚΚΕ είναι μια ένδειξη ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να πολιτικοποιήσει τα μέγιστα τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

-- Δεν χρειάζεται να τις πολιτικοποιήσει το ΚΚΕ τις εκλογές, είναι εξ αντικειμένου πολιτικοποιημένες.
Ευρωεκλογές, εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους έχουν έναν ενιαίο χαρακτήρα, από την άποψη ότι η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και είναι βαθιά αντιλαϊκή, αδιέξοδη και δημιουργεί δραματικές καταστάσεις στο λαό, είναι ενιαία. Οσοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από «αυτοδιοικητικές επιλογές» ή από τις «τοπικές κοινωνίες» ή τις «κοινωνίες των πολιτών», στην πραγματικότητα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Γιατί σε τελευταία ανάλυση όλοι οι υποψήφιοι έχουν πολιτικό χρώμα, ανήκουν ή υποστηρίζουν κάποιο πολιτικό κόμμα.
Αν ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει πραγματική απάντηση απέναντι στην πολιτική αυτή θα πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ, τους συνδυασμούς του στην περιφέρεια και στους δήμους, αλλά και στις ευρωεκλογές γιατί ήταν το μοναδικό κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα αποκάλυψε όλες αυτές τις εξελίξεις και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του στάθηκε στην πρώτη γραμμή και στους δήμους και στις περιφέρειες και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

-- Στόχος είναι, φυσικά, να περάσετε στο δεύτερο γύρο; Με ποιους θα συμμαχήσετε σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων;

-- Αν υπήρχε περίπτωση να συνεργαστούμε θα το κάναμε από την πρώτη Κυριακή. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε διπλή γλώσσα. Υπάρχει άβυσσος με τις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα. Στο θέμα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης υπάρχει μια πλούσια εμπειρία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την ίδια πολιτική.
Θα σας πω ένα κραυγαλέο παράδειγμα: Ο Δήμος του Σαρωνικού, όπου επικεφαλής είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσε την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους με τον όρο ότι θα δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πολλοί δήμοι, είτε ελέγχονταν από το ΠΑΣΟΚ, ή τη ΝΔ ή από άλλους, εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων - ελαστικές σχέσεις εργασίας - αλλά και τη λογική της ανταποδοτικότητας. Ακόμη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ήταν αντίθετοι στο να δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά απλώς είχαν διαφωνίες ως προς τους όρους.
Εμείς έχουμε μια διαφορετική πολιτική και, επειδή παίζονται κάποια πολιτικά παιγνίδια και από κάποια ΜΜΕ και από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαμε συγκεντρώσει στην Περιφέρεια Αττικής το 14,44% και 13% στο Δήμο της Αθήνας, ένα πάρα πολύ ισχυρό ποσοστό, το οποίο προσπαθούν να το αποσιωπήσουν για να μας βγάλουν από το παιγνίδι. Εμείς απευθυνόμαστε στο λαό, είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε το ηθικό ανάστημα για να πούμε στο λαό ότι πρέπει να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, παρά τις γενικότερες διαφωνίες που μπορεί να έχουν κάποιοι με το ΚΚΕ και την πολιτική του, γιατί ήμασταν ειλικρινείς απέναντί τους, γιατί προειδοποιήσαμε τους πολίτες και επιβεβαιωθήκαμε, γιατί παλέψαμε στην πρώτη γραμμή και δεν έχουμε δεσμεύσεις είτε από την ΕΕ είτε από επιχειρηματικούς ομίλους. Το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, ένα λαϊκό ρεύμα που θα αντισταθεί, θα αποκρούσει, θα διεκδικήσει και θα βάλει στόχο την ανατροπή της κατάστασης.

«Αμνησία» ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες του με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενάντια στο ΚΚΕ

-- Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο υποψηφίους του ΚΚΕ, αν έχει αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του κόμματός του. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

-- Ο κ. Τσίπρας έχει μια μικρή αμνησία γιατί αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι σε σωματεία, ομοσπονδίες, ακόμη και σε δήμους που είχε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Δήμος της Ικαρίας, όπου πήγαν όλοι μαζί κατά του κομμουνιστή δημάρχου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά συμμαχεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να αφαιρέσει την πλειοψηφία όπου την έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Αυτές οι δηλώσεις, λοιπόν, γίνονται εκ του ασφαλούς.

-- Αρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ή μετεκλογικά;

-- Φυσικά και δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα το λέγαμε πρώτοι εμείς. Υπάρχει και μεγάλη εμπειρία σε δήμους και παλιότερα, όπου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ξαφνικά σε μία νύχτα άλλαξαν «πουκάμισο». Επομένως, ο καθένας πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται εκ του ασφαλούς.

-- Είστε στέλεχος πρώτης γραμμής του ΚΚΕ και θα ήθελα τη γνώμη σας για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές σύντομα;

-- Δεν νομίζω ότι οι βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται από το αποτέλεσμα μόνο των ευρωεκλογών ή και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, αλλά εξαρτάται και από τις γενικότερες εξελίξεις και στην ΕΕ και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Σήμερα, είναι φανερό ότι το ίδιο το αστικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα, γι' αυτό και ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο διάφορα κόμματα τα οποία φυσικά αποτελούνται από παλιά φθαρμένα υλικά και προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.

-- Αναφέρεστε στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη;

-- Οχι, δεν αναφέρομαι στον κ. Θεοδωράκη, αναφέρομαι συνολικά. Είναι η κίνηση των «58», είναι διάφοροι άλλοι, δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, που είναι κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν αμφισβητούν την πολιτική που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα και που είναι πανέτοιμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία θα σταθεροποιήσει το σύστημα. Επομένως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Σημασία, όμως, έχει να μην πέφτει ο λαός σε αυτή την παγίδα που και οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ του στήνουν καθημερινά, ότι «περίμενε τις εκλογές για να εκφραστείς». Αλλά, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να υπάρξει μια ανασυγκρότηση συνολική και αναδιοργάνωση του λαϊκού κινήματος, κινητοποιήσεις και αγώνες για να αναχαιτιστεί αυτή η πολιτική και φυσικά να τεθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία συνολικών αλλαγών και ανατροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: