Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

“Κατοχή”, εθνική ανεξαρτησία και ιμπεριαλισμός.

  “Κατοχή”, εθνική ανεξαρτησία και ιμπεριαλισμός.

(Αναδημοσίευση από το μπλογκ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ)  


Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποδεικνύουν την ακρίβεια του Λένιν στην περιγραφή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού: του ιμπεριαλισμού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του έργου του, «Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού»: “Ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο σύστημα αποικιακής καταπίεσης και χρηματιστικής κατάπνιξης της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού της γης από μια χούφτα “προηγμένες χώρες”. Και το μοίρασμα αυτής της “λείας” γίνεται ανάμεσα σε 2-3 ληστές με παγκόσμια δύναμη, οπλισμένους ως τα δόντια (Αμερική, Αγγλία, Ιαπωνία), που τραβούν όλη τη γη στον πόλεμό τους για το μοίρασμα της λείας τους”.

Ο λαός και η εργατική τάξη δεν έχουν κανένα συμφέρον από την επικράτηση του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή. Το συμφέρον τους είναι να αντιπαλέψουν κάθε ιμπεριαλιστική παρέμβαση, έχοντας ως πυξίδα την προοπτική του σοσιαλισμού. Λοιπόν, η εθνική ανεξαρτησία και η εναντίωση στους ιμπεριαλιστές είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την εδραίωση της λαϊκής εξουσίας.

Βέβαια, ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν αθωώνει σε καμία περίπτωση την ντόπια πλουτοκρατία. Η ντόπια αστική τάξη έχει, με τη θέλησή της, κάνει συμφωνίες με την ιμπεριαλιστική Ε.Ε. και συνυπογράφει την κεντρική πολιτική η οποία της εξασφαλίζει τα συμφέροντα, οπότε δεν μπορούμε να λέμε πως σήμερα υπάρχει “κατοχή” στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις διακρατικές του ενώσεις είναι μια ουσιαστική πτυχή του ολομέτωπου ταξικού αντικαπιταλιστικού αγώνα ενάντια σε ντόπια και ξένη πλουτοκρατία.


Πηγή : Υπερβολές

Δεν υπάρχουν σχόλια: