Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Σοβαρές δηλητηριάσεις από κουκούτσια πικραμύγδαλου και βερίκοκου κατέγραψε το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

 Δεκάδες περιστατικά με οξεία δηλητηρίαση από κουκούτσια πικραμύγδαλων και βερίκοκων, κατέγραψε κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών, το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού».


Με επείγουσα ανακοίνωσή του προς το Υπουργείο Υγείας, οι υπεύθυνοι του κέντρου δηλητηριάσεων κάνουν λόγο για ανθρώπους στους οποίους εντοπίστηκαν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα.
Οι πυρήνες (κουκούτσια) από πικραμύγδαλα και βερίκοκα διατίθενται ως «ξηροί καρποί», στα super market και τα καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχες ουσίες σε μικρές ποσότητες.

«Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες του Κέντρου Δηλητηριάσεων. Ενώ όπως αναφέρουν, «λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση«.

 Ως χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας αναφέρονται:

- κοιλιακό άλγος

- ναυτίαamygdala.jpg6

- έμετοι

- διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας

- δυσκολία στην αναπνοή

- μυϊκή αδυναμία

- Κυάνωση

- Καταστολή

- αρρυθμίες

- μεταβολική οξέωση.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: