Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΚΕΛ : Ερωτήματα από το Γιώργο Λουκαΐδη προς την κυβέρνηση για τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη καταστροφή των Συριακών χημικών όπλων.

 Θα συμμετέχει η Κύπρος στη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;
Τι κάνει η κυβέρνηση για να διενεργηθεί εκτός της Μεσογείου η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων;


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις  και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Γιώργος Λουκαΐδης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερωτήσεις προς την κυβέρνηση για δύο καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

 Κατ’ αρχήν καλείται ο αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατ’ επέκταση τον κυπριακό λαό κατά πόσο υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετέχει η Κύπρος με οποιοδήποτε τρόπο στην στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ως γνωστόν, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε ομόφωνα στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου να δώσει πολιτική συναίνεση για να εξαπολυθεί στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στο όνομα της «αποκατάσταση της τάξης» και της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

 Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, για την οποία έχει επιλεχθεί η μέθοδος της υδρόλυσης των χημικών όπλων πάνω σε πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης. Παρόλο που –όπως λέχθηκε- δεν θα απορριφθεί οτιδήποτε στη θάλασσα, η μέθοδος αυτή ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άνθρωπο αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον δεδομένου μάλιστα ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή  θάλασσα. Ήδη στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα και τοπικούς αξιωματούχους. Με την ερώτηση που καταθέτει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να ενημερώσει κατά πόσο προβληματίζουν την κυβέρνηση οι κίνδυνοι που υπάρχουν και για την Κύπρο. Καλείται επίσης η κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν προτίθεται να αναλάβει ενέργειες προκειμένου η εξουδετέρωση των χημικών όπλων να γίνει εκτός Μεσογείου. 

Πηγή : ΑΚΕΛ

3 σχόλια:

Δημήτρης Ν. είπε...

Ένα κόμμα, που ελέω και πολλών από εμάς, παριστάνει το κομμουνιστικό ενώ από την ιδρυτική του διακήρυξη βγαίνει ότι δεν είναι, και που έχει δώσει γη και ύδωρ στη Κύπρο υποτασσόμενο στις επιλογές των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών κατά πόσο δικαιούται να εκφράζει τις ανησυχίες του για επεμβάσεις σε άλλες χώρες και για τις κινήσεις των νατοϊκών και άλλων στη Μεσόγειο;

Για αντιπερισπασμό το κάνει;

Red Star είπε...

Απελπιστικά μπερδεμένοι και χαμένοι οι του ΑΚΕΛ. Απορώ που δεν υπάρχει (εκτός αν κάνω λάθος) κάποια άλλη κομμουνιστική έστω μικρή πολιτική οργάνωση στη Κύπρο...

RATM είπε...

Δυστυχως ενα ιστορικο κομμα με αγωνες εχει οδηγηθει στον εκφυλισμο. Ειναι παραδειγμα προς αποφυγη. Μας δειχνει οτι αν αρχισειβενα ΚΚ να νερωνει το κρασι του σε θεματα στρατηγικης δεν εχει πατο το βαρελι. Το Ακελ εγινε κυβερνητικο κομμα και η λογικη το εθνικο πανω απο το ταξικο το εκανε να βαλει την Κυπρο στην ΕΕ, να ψηφισει μνημονιο και να βαζει τις συνδικαλιστικες δυναμεις του να κατευνασουν τους αγωνες των εργαζομενων. Σκεφτειτε το Μαη του 2012 οχι να συνεργαζοταν το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ αλλα να εκανε εστω αυτο που καλοπροαιρετα ελεγε πολυς κοσμος. Να πηγαινε με 5 σημεια οπως αποδεσμευση απο ΕΕ που δε θα τα δεχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ και να φορτωνοταν αυτος το οχι. Την αλλη μερα θα ταν τετοια η πιεση που θα σου ελεγαν αφου εκανες το βημα και εκατσες να μιλισεις βγαλε και αυτο, βγαλε και εκεινο να τα βρειτε να φυγει η ΝΔ και βλεπουμε μετα το θεμα της ΕΕ , του χρεους κλπ. Τοτε οχι 4,5% δε θα επαιρνε αλλα θα ειχε χασει και αυτο. Το ΑΚΕΛ αθελα του δικαιωνει το ΚΚΕ. Δεν γνωριζω αλλα πιστευω οτι στην Κυπρο υπαρχουν κομμουνιστες συνεπης. Εχω γνωρισει τετοιο κοσμο στην που ηταν παλια στημ ΕΔΟΝ. Πρεπει να δουλεψουν ετσι ωστε μα δημιουργηθει ΚΚ Κυπρου και να τραβηξει οχι μονο συνεπης δυναμεις αλλα και κοσμο τιμιο που μπορει να ειναι μπερδεμενος ή αλλα προβληματιζεται και δε συμφωνει με τον κατηφορο του ΑΚΕΛ.