Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Σταύρος Τάσσος, Σεισμολόγος : "Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφος αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού..."

Σταύρος Τάσσος, Σεισμολόγος Ο σεισμός που έγινε την περασμένη Κυριακή αλλά κι αυτός που έγινε σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, γενικά απ' τις φυσικές καταστροφές, που το Κόμμα μας βέβαια το έχει εντάξει στις υψηλότερες των προτεραιοτήτων του, γιατί συνδέεται άμεσα με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και εκ του λόγου αυτού με χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε απ' την πλευρά του φυσικού φαινομένου είναι να μη γίνει ο σεισμός κάτω απ' τα πόδια μας.
Αυτό όμως δεν εξαρτάται απ' τη θέλησή μας. Αυτό που εξαρτάται απ' τη θέλησή μας και μπορούμε να το ελέγξουμε είναι να έχουμε τέτοιες κατασκευές που να μπορούν να αντέξουν έναν σεισμό. Οταν ο άνθρωπος θέλει, έχει τα μέσα να ελαχιστοποιήσει τον σεισμικό κίνδυνο. Είναι θέμα ταξικής επιλογής αν τα μέσα αυτά που του παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία θα τα αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες, στην προκειμένη περίπτωση της αντισεισμικής θωράκισης, ή θα τα χρησιμοποιήσει για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μονοπωλίων.
Υπάρχει περίπτωση να πάρει τέτοια μέτρα το αστικό κράτος; Βεβαίως δεν υπάρχει, θα ήταν ουτοπία κι αυταπάτη αν το πίστευε κανείς αυτό. Βέβαια, εμείς δεν μπορούμε να παραιτηθούμε απ' το να απαιτούμε τη λήψη τέτοιων μέτρων.
Ο καπιταλισμός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ένα ιστορικά ξεπερασμένο έργο ανθρώπων, κι αφού άνθρωποι το έφτιαξαν, άνθρωποι θα το γκρεμίσουν. Στη θέση του θα φτιάξουμε το σοσιαλισμό, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα αυτών που παράγουν τον πλούτο, θα στηρίζεται στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, θα αντιμετωπίζει τη γη και την κατοικία ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα και θα προβλέπει ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης από έναν εθνικό φορέα κατασκευών που θα παρέχει καλαίσθητους και σεισμικά ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, πολιτισμού και διασκέδασης στο λαό.
Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφος αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της πραγματικής ειρήνης αλλά και της ουσιαστικής προστασίας απ' τις φυσικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: