Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι το Ποτάμι... ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ.Σε εξέλιξη διεργασίες εκτός και εντός Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι διεργασίες για ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί ως αξιόπιστος πόλος σταθερότητας του συστήματος.
 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Ρώμη μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συμμετάσχει στο Εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Το Συνέδριο θα ανακηρύξει επίσημα τον Μάρτιν Σουλτς, ως κοινό υποψήφιο του ΕΣΚ για την προεδρία της Κομισιόν και θα υιοθετήσει το «Μανιφέστο» του ΕΣΚ για τις ευρωεκλογές, με «δέκα προοδευτικές προτάσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες».
Η όλη συζήτηση στο Συνέδριο και οι προαναφερόμενες «προτάσεις» ουσιαστικά αφορούν στην αναζήτηση ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης, αντανακλώντας προτάγματα τμημάτων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.
Σημειωτέον, ο Βενιζέλος συμμετέχει σήμερα βράδυ σε δείπνο εργασίας των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ενώ αύριο θα μιλήσει στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου. Επίσης, στο περιθώριο της παρουσίας του στο Συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη, ο Ε. Βενιζέλος θα συναντηθεί και με την ομόλογό του, Ιταλίδα ΥΠΕΞ. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, οι προτεραιότητες της τρέχουσας ελληνικής και της επερχόμενης ιταλικής προεδρίας, με έμφαση στην ευρωενωσιακή πολιτική αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης», καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Στο εσωτερικό μέτωπο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο διεθνές φόρουμ για την «προοδευτική οικονομία» που διοργανώνει η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου θα συμμετάσχει ο Φώτης Κουβέλης και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, προσκεκλημένη του επικεφαλής της ευρωομάδας Χάνες Σβόμποντα. Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο Χάνες Σβόμποντα, ενώ την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Μάρτιν Σουλτς.
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας τρέχουν οι διαδικασίες για την οργανωτική συνδιάσκεψη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος Λοβέρδου και άλλων κινήσεων της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να μεθοδεύσουν την κάθοδό τους σε ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο.
Θυμίζουμε ότι η ηγεσία της «Πρωτοβουλίας των 58» διεμήνυσε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιους, αν και συνεχίζει να στηρίζει «πολιτικά» το εγχείρημα. Ανεξάρτητα από το ποιοι λόγοι οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, αυτή αμφισβητείται από σειρά τοπικών οργανώσεων της «Πρωτοβουλίας» που με ανακοινώσεις τους ζητούν «να διατηρηθεί το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ζωντανό». Στο θέμα αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες.
Χτες, εξάλλου, η ΕΕ της ΔΗΜΑΡ συζήτησε τη διακήρυξη για τη συγκρότηση του «προοδευτικού πόλου» - όπως ονομάζουν τη συνεργασία με «αδέσποτα» του αστικού πολιτικού συστήματος, κατά κύριο λόγο προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ - και ορίστηκε επταμελής επιτροπή που θα συμμετάσχει στη Συντονιστική Επιτροπή.
Στο μεταξύ, σαν ...έτοιμος από καιρό, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος που ίδρυσε (το «Ποτάμι») ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Αλλο ένα μόρφωμα που, όπως λένε, θα λειτουργεί τάχα «συλλογικά» μέσω διαδικτύου και που έρχεται να γίνει ένας ακόμη κρίκος στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Τέλος, την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε χτες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης.
 
Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: