Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Ψηφίζουμε – Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού», το μήνυμα της εκδήλωσης της ΚΝΕ, με ομιλητή των Γ. Πρωτούλη

«Ψηφίζουμε – Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Όχι στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων» το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθήνας.
 
Η αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας γέμισε ασφυκτικά, καθώς πήραν μέρος στην εκδήλωση της ΚΝΕ νέοι άνεργοι, σπουδαστές στη μαθητεία και στην κατάρτιση, εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης.

 
Ο Γιάννης Πρωτούλης κάλεσε τη νεολαία που βρίσκεται και θα βρεθεί κατά χιλιάδες στα πεντάμηνα προγράμματα της ΕΕ να παλέψει για το πλαίσιο στόχων και αιτημάτων που προβάλλει το ΚΚΕ, όπως «επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, να έχουν όλοι οι άνεργοι πρόσβαση στην υγεία, τα φάρμακα, την περίθαλψη. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μισθό ανάμεσα σε νέους και μεγαλύτερους εργαζόμενους. Μετά τα 5μηνα προγράμματα να συνεχίζεται το επίδομα ανεργίας. Ο βασικός μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για ανέργους.
 
Με βάση αυτούς τους στόχους, παλεύουμε οι άνεργοι να γράφονται στα σωματεία όπως και όσοι βρίσκονται στα προγράμματα, τα σωματεία να αναπτύξουν δράση. Να συγκροτηθούν επιτροπές ανέργων στα σωματεία και τις γειτονιές, επιτροπές σε κάθε χώρο που υπάρχουν εργαζόμενοι των προγραμμάτων».
 
Αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η ανεργία από την ΕΕ και τόνισε ότι παρ' όλες τις συνόδους κορυφής, τα προγράμματα απασχόλησης, την αξιοποίηση των αμαρτωλών ΜΚΟ, η ανεργία χρόνια τώρα και ιδιαίτερα με την εκδήλωση της κρίσης αυξάνεται. Έχει φτάσει στο 60% για τους νέους, κοντά 27 εκατομμύρια σε όλη την ΕΕ δεν έχουν δουλειά.
 
Όπως είπε: «Εκατομμύρια άνθρωποι, στην πιο ζωντανή, δημιουργική ηλικία μαραζώνουν, πετιούνται μαζικά στο σκουπιδοτενεκέ της εξαθλίωσης και της πείνας. Εκατομμύρια άλλοι μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, τεχνίτες μαστόροι, ειδικευμένοι εργάτες και υπάλληλοι με οικογένειες και παιδιά μεγαλωμένα, από τους οποίους οι καπιταλιστές έκαναν αμύθητες περιουσίες, πληρώνονται από τους καπιταλιστές με ανεργία.
 
Τη νέα γενιά την αποκαλούν κολακευτικά την πιο μορφωμένη γενιά όταν τη θέλουν κλακαδόρο στις αντιδραστικές επιλογές τους. Όταν αγωνίζεται, διαδηλώνει, απεργεί, κάνει καταλήψεις, τότε έχουν άλλους χαρακτηρισμούς. Και όμως εδώ υπάρχει αλήθεια. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ηλικία των γονιών μας, με τη δουλειά τους και τις προσωπικές θυσίες τους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους πληρώνοντας "εφόδια" όπως τα έλεγαν.
 
Αυτό που συμβαίνει δεν είναι παραλογισμός, ούτε κάποια θεϊκή τιμωρία. Είναι η πιο ακριβής λειτουργία ενός κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που τρώει τις σάρκες του, αναδίνει βρώμα από όλους τους πόρους του και οφείλουμε να ανατρέψουμε. Το όνομά του: καπιταλισμός. Είναι αυτό το σύστημα που ζούμε και λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Δεν παράγει για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων.
 
Τα χαλυβουργεία απολύουν, τα εργοστάσια χρωμάτων το ίδιο, τα τσιμεντάδικα δεν δουλεύουν, χιλιάδες οικοδόμοι οι πιο έμπειροι τεχνίτες άνεργοι για χρόνια, χιλιάδες μηχανικοί γυρνούν με ένα μπλοκάκι στο χέρι. Και εδώ έξω από το ξενοδοχείο κοιμούνται άστεγοι. Χρειαζόμαστε αντισεισμικά έργα, αντιπλημμυρικά και άλλα.
 
Οι σχολές δεν σταμάτησαν να βγάζουν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες υγειονομικών. Και όμως έκλεισαν 8 νοσοκομεία στην Αθήνα, έκλεισαν και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Νέοι γιατροί φεύγουν για άλλες χώρες ή περιμένουν χρόνια για να κάνουν ειδικότητα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην ανάγκη βασανίζονται. Η παροχή υγείας στην Ελλάδα του 2014 χειροτερεύει δραματικά.
 
Τα χιλιάδες νησιά μας είναι χωρίς καράβι για μέρες, ειδικά τώρα το χειμώνα. Χιλιάδες οι άνεργοι ναυτεργάτες, τα ναυπηγεία κλείνουν, η ναυπηγοεπισκευαστική μαραζώνει, εδώ δεν φτιάχνεται ούτε βάρκα και οι εφοπλιστές έχουν αμύθητα κέρδη, τώρα μέσα στην κρίση επενδύουν δισεκατομμύρια σε κατασκευή και αγορά πλοίων.
Τα παραδείγματα ατελείωτα. Καταλήγουν όλα στην ίδια αιτία.
 
Στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ο καπιταλιστής δεν επενδύει ούτε για να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι, ούτε για το καλό του τόπου, ούτε για την ψυχή της μάνας του. Κυνηγούν το κέρδος και μόνον αυτό, δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε συναισθηματισμούς αχρείαστους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι αδυσώπητος, φτάνει μέχρι το έγκλημα. Τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό ούτε από τις ρουλέτες των χρηματιστηρίων. Βγαίνουν από την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων».
 
Μεταξύ άλλων κάλεσε τους νέους να πάρουν μέρος στην πάλη για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, για να πάρει ο λαός την εξουσία ώστε να εξαλειφθεί η μάστιγα της ανεργίας, καθώς το σημερινό σύστημα τρέφεται απ’ αυτήν:
 
«Μία λύση υπάρχει: Η ανατροπή και το γκρέμισμα του καπιταλισμού. Με την επαναστατική ανατροπή του, με το σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα κατανέμει το εργατικό δυναμικό και τους πόρους με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, μόνο έτσι μπορεί οριστικά να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Χρειάζεται οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων για την αποφασιστική μάχη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, το σύστημα που γεννά την ανεργία. Να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ισχυρό ΚΚΕ παντού!»
 
Ολοκλήρωσε την ομιλία του με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των νέων στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ταξικά σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 6 Μάρτη στην Αθήνα.
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: