Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα


Με μεγάλη και επιτυχημένη πορεία προς το Σύνταγμα και επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Βουλής, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (19/2) το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. Νωρίτερα στη 1 μετά το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.
Αιχμή της κινητοποίησης των χιλιάδων αγροτών, η οποία συνάντησε την αμέριστη αλληλεγγύη από τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους της Aθήνας, είναι η αντίθεση στη βάρβαρη ανατροπή στον τρόπο φορολόγησής τους,η οποία τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

O αγώνας των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχει ήδη συμπληρώσει ένα μήνα και έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, με τα μπλόκα από τον Έβρο ως την Κρήτη να αριθμούν πάνω από 40. Η κλιμάκωση με τη σημερινή πορεία στην Αθήνα, έχει στόχο να δυναμώσει η πίεση στην κυβέρνηση,για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, και κυρίως να ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα) και να αποσυρθούν τα νέα βάρβαρα φορολογικά μέτραπου τους επιβάλλουν φόρο τόσοστο εισόδημα (από το πρώτο ευρώ) όσο και στα χωράφια,τιςεγκαταστάσειςκλπ.

Σημαντικός αριθμός μαζικών φορέων καιεργατικών συνδικάτων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αγροτών να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στηνκυβερνητική πολιτική. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έντονη ήταν η παρουσία των σωματείων από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας ποτών και τροφίμων καθώς επίσης και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα των αγροτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Στηρίζουμε τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.Τα χωράφια έφτιαξαν την Ελλάδα, τα χωράφια και θα την σώσουν".

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στις διεκδικήσεις των αγροτών, κυριαρχούν τα σχετικά με το φορολογικό τους καθεστώς αιτήματα, όπως να υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο,να μειωθεί άμεσα η τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο αγροτικό συλλαλητήριο πήραν μέρος και μη αγροτικοί φορείς, στα πλαίσια συμπαράστασης,όπως το εργατικό κέντρο Αθήνας. Το ΕΚΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Οι αγρότες κατεβαίνουν την Τετάρτη 19Φλεβάρη 2014 στην Αθήνα. Συνεχίζουν το αγώνα τους στα μπλόκα επιμένοντας στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης τους. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, που έχουν υποστεί τις συνέπειες των πολύχρονων αντεργατικών πολιτικών πριν αλλά και κατά την διάρκεια των μνημονίων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών. Τα μέτρα εξαθλίωσης των αγροτών δεν θα περάσουν. Βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο εργάτες και αγρότες για να βάλουμε τέρμα στις καταστροφικές αντιλαϊκές πολιτικές των Κυβερνήσεων, της Τρόικας και του ΔΝΤ που καταδυναστεύουν τη ζωής μας".

Πηγή:iskra.grΔεν υπάρχουν σχόλια: