Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ.

Με την ευκαιρία της έλευσης του 2014 το ΑΚΕΛ απευθύνει τις πιο θερμές ευχές στον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους, για χρόνια πολλά, ευτυχία και προκοπή, σύντομο τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης.


Τις καλύτερες ευχές απευθύνουμε και προς τους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι με τον δικό τους αγώνα στηρίζουν και προωθούν τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου μας.
Θερμές ευχές απευθύνουμε και σε όλους τους μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και που αυτές τις γιορτινές μέρες φυσιολογικά έχουν στραμμένη τη σκέψη στη δική τους πατρίδα και τους δικούς τους ανθρώπους.


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Το 2013 που αποχαιρετούμε θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία.
Γενικότερα, όμως, οι εξελίξεις στην Κύπρο και στον κόσμο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές.
Στο διεθνές επίπεδο, η προσπάθεια για επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, συνεχίζεται αμείωτα σε βάρος των λαών και της βούλησης τους, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Παρά τα τραγικά αποτελέσματα της επιβολής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας, που επέτεινε σημαντικά τις συνέπειες της χειρότερης συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., όχι μόνο δεν αλλάζουν πορεία, αλλά ενισχύουν περεταίρω το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της Ένωσης, μέσα από τις θεσμικές και δομικές αλλαγές που προωθούνται αυτή την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και για διαμόρφωση κοινής βάσης των συνομιλιών, αντιμετωπίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές δυσκολίες. Δυσκολίες που έχουν ως αφετηρία την τουρκική αδιάλλακτη συμπεριφορά, την οποία όμως η ε/κ πλευρά έχει διευκολύνει με την αποστασιοποίηση από τα κοινά ανακοινωθέντα και το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ.

Η ύπαρξη φυσικού αερίου, ανάλογα με τους χειρισμούς που θα γίνουν σε διάφορα επίπεδα, δημιουργεί αφενός προοπτικές για οικονομική πρόοδο και ευημερία στο τόπο μας και για γρηγορότερη έξοδο από τις συνέπειες της τραπεζικής κρίσης και του μνημονίου.
Αφετέρου, έχει δημιουργήσει διεθνή και περιφερειακά συμφέροντα που δύναται να καταστούν συγκλίνοντα προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται σε αρχές.
Οι εξελίξεις σε μια σειρά από χώρες της περιφέρειας μας, επίσης είναι δυνατόν να επενεργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, αφού μια δίκαιη και άρα διαρκής λύση, θα μετατρέψει την Κύπρο σε σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Την ίδια ώρα, ασφαλώς, ενυπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζονται ή να υποτιμούνται. Αντίθετα οι χειρισμοί μας θα πρέπει να είναι τέτοιοι που από τη μια να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και από την άλλη να μεγιστοποιούν τις δυνατότητες για θετική αξιοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν.
Τον Μάρτιο του 2013, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και διακηρύξεις, η κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε στο χειρότερο μνημόνιο που επιβλήθηκε ποτέ σε χώρες της ευρωζώνης, το οποίο ανάμεσα σε άλλες επαχθέστατες πρόνοιες, περιλάμβανε το πρωτοφανές ανά τα παγκόσμια δεδομένα μέτρο του κουρέματος καταθέσεων.

Κάτω από το βάρος των αποφάσεων του Μαρτίου η κυπριακή οικονομία εισήλθε σ’ ένα καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας, το οποίο μαζί με τις σκληρές πολιτικές λιτότητας και των περικοπών στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς του κράτους, παρασύρει την κυπριακή οικονομία σε ένα αδιέξοδο φαύλο κύκλο ύφεσης. Ο κυπριακός λαός οδηγείται σε φτωχοποίηση, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται ανελέητες επιθέσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, έχει τροχοδρομηθεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με προτεραιότητα την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των τριών κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, CYTA, AHK και Αρχής Λιμένων, ενώ οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί δείχτες οδηγούνται επίσης από το κακό στο χειρότερο.
Δυστυχώς, οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν αποδέχονται τη συζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων εκτός του κατ’ αυτούς μνημονιακού μονόδρομου, αλλά την ίδια στιγμή δεν διεκδικούν και δεν επιδιώκουν ούτε τη βελτίωση μνημονιακών όρων. Αντίθετα, η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται τροϊκανότερη των τροϊκανών. Η εξήγηση για αυτή την στάση της είναι απλή. Έγκειται στο ότι είναι ταυτισμένη ιδεολογικά και πολιτικά με την φιλοσοφία της τρόικας σε σειρά κυρίαρχων ζητημάτων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την «ευκαιρία» για μια ριζική αναδιανομή του εθνικού πλούτου υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Αριθμός αποφάσεων των κυβερνώντων αυτό καταδεικνύει, όπως για παράδειγμα η φορολογία ακινήτων, η αναπομπή του νόμου για τα ενοίκια, η καταχρηστική επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κοκ.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Δυστυχώς, το 2014 προμηνύεται να είναι ακόμη ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για την Κύπρο, το λαό μας και τους εργαζόμενους.
Ως ΑΚΕΛ, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με συνέπεια και να πρωτοστατούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και για επαναπροσέγγιση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Ως το βασικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πόλο αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης για σκληρή λιτότητα, απορύθμιση και ιδιωτικοποιήσεις. Ενισχύοντας συνεχώς τους δεσμούς του κόμματος με το λαό μας και τους εργαζόμενους, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται την κοινωνία, η οποία βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή επίθεση.
Μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες και κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων για δίκαιη και ισορροπημένη  κατανομή των βαρών της κρίσης, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για έξοδο από τον μνημονιακό ζυγό και για την όσο το δυνατό πιο σύντομη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού μας, μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή και να ανανεώσουμε την ελπίδα για το αύριο.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό, τον ρατσισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα της ακροδεξιάς. Θα σταθούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια να τύχει δημαγωγικής εκμετάλλευσης η κρίση και οι επιπτώσεις της για να καλλιεργηθεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, να διευρυνθεί το χάσμα με τους συμπατριώτες μας Τ/κύπριους  και να επωφεληθούν φασιστοειδείς οργανώσεις, οι οποίες μόνο καινούργια δεινά μπορούν να προκαλέσουν στο τόπο και το λαό μας.

Το ΑΚΕΛ ως γνήσια διεθνιστικό κόμμα εκφράζει την αλληλεγγύη του προς όλους τους λαούς και τους εργαζόμενους του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις της κρίσης, για δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, για κοινωνικές κατακτήσεις, για ειρήνη και σοσιαλισμό.
Οι δυνάμεις της εργασίας είναι και παραμένουν οι φορείς της προόδου και η ελπίδα της ανθρωπότητας. Με οργανωμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες η ανθρωπότητα βαδίζει τον ανηφορικό δρόμο για ένα φωτεινό μέλλον. Και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία, όσες αντιξοότητες και αν υπάρχουν.
Καλή χρονιά σε όλους!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

Πηγή : ΑΚΕΛ

2 σχόλια:

faros είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ, ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ !

Red Star είπε...

@faros

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με σοσιαλιστικές ανατροπές ώστε με τη λαϊκή συμμαχία, ο λαός να χαράξει νέα πορεία !